Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναζητούνται κερδισμένοι και χαμένοι τίτλοι από την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

1 year ago 90

Στα διεθνή

·        Οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να κατευνάσουν τις ανησυχίες της αγοράς και η υπόθεση για παύση των αυξήσεων στα επιτόκια της Federal Reserve κερδίζει χώρο.

·        Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse με μια ιστορική συμφωνία και με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκόσμια.

·        Η ελβετική τράπεζα πληρώνει 3 δισεκατομμύρια φράγκα (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον αντίπαλό της σε μια συμφωνία για όλες τις μετοχές που περιλαμβάνει εκτεταμένες κρατικές εγγυήσεις και προβλέψεις ρευστότητας.

·        Το προσωπικό της Credit Suisse ενημερώθηκε ότι θα καταβληθούν τα μπόνους που υποσχέθηκαν και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως συνήθως.

·        Η Federal Reserve και πέντε άλλες κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν συντονισμένη δράση την Κυριακή για την ενίσχυση της ρευστότητας στις συμφωνίες ανταλλαγής δολαρίων ΗΠΑ. Οι κεντρικές τράπεζες που συμμετέχουν στις ανταλλαγές δολαρίων θα «αυξήσουν τη συχνότητα των πράξεων από εβδομαδιαία σε καθημερινή». Αυτά ανέφερε η Fed σε δήλωση που συντονίστηκε με την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την ΕΚΤ.

·        Η ανακοίνωση ήρθε εν όψει του ανοίγματος των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ασία, μια κίνηση που θα δείξει ταχεία δράση και θα σταματήσει τις ανησυχίες μεταξύ των διεθνών επενδυτών στην αρχή της εβδομάδας.

·        Η υπόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να παραιτηθεί από την αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη ενισχύθηκε στα μάτια ορισμένων παρατηρητών της κεντρικής τράπεζας μετά από μια συντονισμένη κίνηση παγκόσμια, για την ανακούφιση των αυξανόμενων χρηματοπιστωτικών πιέσεων. Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει επίσης αυτή την εβδομάδα

·        Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται μπροστά από μια σιωπηλή έναρξη καθώς οι traders εξετάζουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται ενώπιον της οικονομικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες. Η Γαλλία θα συνεχίσει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού της συστήματος παρά τις διαδηλώσεις στους δρόμους και τις ψήφους μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν που σχεδιάζονται για σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Στην Αθήνα

Η Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου (Ba3). Αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές για την Ελλάδα και προβλέπει ανάπτυξη 1,8% το 2023 και το 2024. Επισημαίνεται ότι ο οίκος διατηρεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, σε αντίθεση με Fitch και S&P που έχουν αναβαθμίσει τη χώρα σε επίπεδα ΒΒ+, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Όπως αναφέρει ο οίκος, οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση του outlook σε θετικό είναι η προοπτική μιας περιόδου υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ σε σχέση με την περασμένη δεκαετία. Εν μέρει ως αποτέλεσμα βελτίωσης  στη διακυβέρνηση και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της οικονομίας και των τραπεζών, που αποδίδουν εμφανώς καρπούς.

Σημεία των καιρών: Η ομάδα των ισχυρών παραγόντων που θα καθορίσει το μέλλον της Credit Suisse αποτελείται από πολιτικούς οικονομολόγους μαθηματικούς ενώ στην παρέα προστέθηκε ο Philipp Hildebrand αντιπρόεδρος της  BlackRock. Η Deutsche Bank αναζητά τις πιθανότητες για την απόκτηση ορισμένων επιχειρήσεων της Credit Suisse και ως χθες δεν υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις. Η ανομοιομορφία των μεταβολών επιμέρους δεικτών της Νέας Υόρκης οι διαφορές στην απόδοση των βασικών δεικτών των αγορών μετοχών του ευρώ και μεταξύ των αποδόσεων κρατικού χρέους αλλά και η ψύχραιμη στάση της Fed απέναντι στα λάθη της διατηρούν ψηλά τις επενδυτικές επιφυλάξεις. Τίποτε δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων με τις αγορές να κινούνται σκεπασμένες από γεωπολιτικά σύννεφα.

Γενικότερα θα λέγαμε πως δεν υπολογίζεται και μάλλον δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη που θα προκύψει από την καθυστερημένη αντίδραση  ορισμένων ιθυνόντων  σε θέσεις κλειδιά. Ίσως σήμερα να είμεθα βέβαιοι ότι η First Republic θα τροφοδοτηθεί με 30 δις δολάρια, η Ουκρανία θα πάρει MIG-29 και ο πρόεδρος της Γαλλίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερη πολιτική του πρόκληση.

Η τελευταία παρτίδα οικονομικών δεικτών συνεχίζει να υποστηρίζει την άποψη ότι η οικονομία βρίσκεται σε… κυλιόμενη ύφεση από τις αρχές του περασμένου έτους, όταν η Fed άρχισε τη σύσφιξη της  νομισματικής της πολιτικής.

Ο πρόδρομος δείκτης επί όλων των κορυφαίων οικονομικών δεικτών υποχώρησε 0,3% τον Φεβρουάριο στην 11η κατά σειρά πτώση, συνεχίζοντας να σηματοδοτεί μια επερχόμενη ύφεση. Η Οικιστική δραστηριότητα για μονοκατοικίες παραμένει σε ύφεση, αλλά ο τομέας της ανέγερσης πολυκατοικίας παραμένει ισχυρός. Η πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων αναμένεται να δώσει ώθηση στον τομέα της μονοκατοικίας, σύντομα.

Βιομηχανική παραγωγή. Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Φεβρουάριο και η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1%. Οι συγκεντρώσεις μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν, ενώ η παραγωγή υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού αυξήθηκε σε ένα ακόμη ρεκόρ υψηλών τον περασμένο μήνα. Οι έρευνες για το φρόνημα των στελεχών των επιχειρήσεων  που διεξήγαγαν οι Fed της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας,  συνολικά υποδηλώνουν ότι ο M-PMI αυτού του μήνα παρέμεινε κάτω από το 50,0.

Η άποψη της στήλης μετά τα χαμηλά ημέρας στο τέλος της εβδομάδας με απαραίτητη την επίμονη παρουσία πιέσεων ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης είναι πως οι πιθανότητες να περάσει ο ΓΔ ακόμα και χαμηλότερα των 1000 μονάδων έχουν αυξηθεί. Θεωρούμε επίσης πως δεν απειλείται η παγκόσμια ανάπτυξη από τα τραπεζικά προβλήματα καθώς και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δηλώνεται και φαίνεται πως υπάρχουν εργαλεία για τη διάσωση κάθε προβληματικής τράπεζας. Ακόμα και από την ήρεμη συνήθως λίμνη της Γενεύης ξεπρόβαλλαν κάτι τύποι με μπαζούκας και μοίρασαν 50 δις ευρώ δολάρια ή ότι χρειαζόταν για να ηρεμήσουν οι καταθέτες.

Πλέον όλα τα ανθρώπινα λάθη και οι σύνθετες δημιουργικά ψηφιακές ή παλιομοδίτικες κομπίνες  αντιμετωπίζονται με βάση την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την κατάρρευση της Lehman και μετά. Απειλή πλέον με ανυπολόγιστο κόστος και άγνωστα μέσα αντιμετώπισης θεωρούμε μόνο τα φυσικά φαινόμενα  τους αλαζόνες πολιτικούς ηγέτες

Από την Morgan Stanley τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα: “Κάθε κύκλος αύξησης επιτοκίων τα τελευταία 70 χρόνια έχει τελειώσει με ύφεση (περίπου στο 80% των περιπτώσεων) ή/και με οικονομική κρίση (το 1984 και το 1994)”. Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι “οι ως τώρα ήπιες μεταβολές των Τραπεζών της ΕΕ στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους, υπογραμμίζουν πως ο πλήρης αντίκτυπος της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής αστάθειας δεν έχει ακόμη φανεί”.

Στο παραπάνω κλίμα προσαρμόζεται η τοποθέτηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνου Χατζηδάκη:

“Στους επόμενους δύο μήνες οι Κεντρικές Τράπεζες θα πρέπει να βρουν την χρυσή τομή, σε μια εύθραυστη σχέση κόστους χρήματος και παροχής ρευστότητας, ώστε να μην τραυματίσουν το Τραπεζικό Σύστημα και παράλληλα να περιορίσουν την αύξηση των τιμών σε Αγαθά και Υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση των επιτοκίων και η μεσοπρόθεσμη νομισματική πολιτική της FED την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαρτίου επισκιάζει κάθε άλλη οικονομική, ή εταιρική εξέλιξη. Οι επενδυτές προεξοφλούν αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (4,75% – 5,00%) με πιθανότητα 82%, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο μηδενικής αύξησης με πιθανότητα 18%.  Εξυπακούεται ότι η εστίαση εκτός από το κόστος χρήματος, θα επικεντρωθεί και στις δηλώσεις που αφορούν την σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος καθώς και την εγγύηση των καταθέσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Αγορά θα παραμείνει εντός της σφαίρας επιρροής της διεθνούς τάσης και την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη. Η διαγραμματική εικόνα έχει αλλάξει άρδην, αφού πλέον οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί πτωτικά. Για τους αγοραστές, το τελευταίο “οχυρό” πριν την “λευκή πετσέτα” ήταν η πλαγιοανοδική γραμμή τάσης (Οκτ. – Δεκ. 2022) και η οποία βρισκόταν στις 1030 μονάδες”.

Σαφές και απλό το μήνυμα από τη Leon Depolas Sec. :“Εκτιμούμε ότι η αισιοδοξία που επικρατούσε για τον Χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς (λόγω υψηλότερων επιτοκίων) έχει πληγεί σημαντικά και οι ανοδικές κινήσεις θα είναι μάλλον περιορισμένες, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν”. Αναλόγου σαφήνειας με διαφορετική στόχευση η παρέμβαση της Piraeus Sec.: “ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ παραμένουν οι κορυφαίες μας επιλογές λόγω υψηλής μερισματικής απόδοσης και δυνατού ξεκινήματος του 2023”.

Read Original