Χρηματιστήρια: Θετικό το κλίμα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

1 year ago 39

Με κέρδη 0,84% και τις 1.054 μονάδες έκλεισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης, σε μια βελτιωμένη εικόνα και με στηρίξεις από μεμονωμένα μη τραπεζικά blue chips όμως η Μυτιληναίος και η Motor Oil. Ήπια κέρδη 0,24% για τις τράπεζες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς η άνοδος των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε, ενώ η βασική εικόνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,7%, με τους κλάδους να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε θετικά πρόσημα. Οι μετοχές του λιανεμπορίου διεύρυναν το ράλι της Πέμπτης, σημειώνοντας άνοδο 1,7%, ενώ τα οικιακά αγαθά σημείωσαν άνοδο 1,3%. Ο DAX της Φρανκφούρτης ενισχύεται 0,7%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν κατά 0,6% παρά τη θετική δυναμική τους μέσα στην εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε περαιτέρω μείωση, σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο ευρωζώνης, και διαμορφώθηκε στο 5,4% από 6,5% 6,5% το Φεβρουάριο, 7,3% τον Ιανουάριο, 7,6% τον Δεκέμβριο και 8,8% τον Νοέμβριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέδειξαν αυτή την εβδομάδα ότι είναι απαραίτητες περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά μπορεί να γίνουν με βραδύτερο ρυθμό. Η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Περαιτέρω ανακοινώσεις στοιχείων μέσα στο πρωί έδειξαν πτώση των γερμανικών λιανικών πωλήσεων- ενώ η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε ανάπτυξη 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή. Ο δείκτης πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από το αναμενόμενο, παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τους επενδυτές καθώς χαράζουν την πορεία των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Read Original