Χρηματιστήρια: Θετικό κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση του έτους

1 year ago 65

Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του 2023, μετά από μια δύσκολη χρονιά που χαρακτηρίστηκε από φόβους ύφεσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,42% με τις Τράπεζες στο +0,8%.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες ανοδικά κινούνται Εθνική και Alpha Bank (+0,50%) ενώ ήπια υποχωρούν Eurobank και Πειραιώς. Άνοδος για Viohalco και ΔΕΗ, υποχωρεί ο ΟΠΑΠ.

Στην Ευρώπη STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,5%, υποστηριζόμενος από μετοχές τεχνολογίας. Ο ενεργειακός κλάδος σημείωσε αύξηση 0,8%.

Ο STOXX 600 έκλεισε το 2022 με έντονες απώλειες, λόγω της αυστηροποίησης της επιθετικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, την οικονομική επιβράδυνση, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που αύξησε τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τα κρούσματα COVID στην Κίνα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μειωθεί στο 7% φέτος και θα συνεχίσει να μειώνεται το 2024 και μετά, αλλά αναμένει ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα είναι το νέο φυσιολογικό.

Ο γερμανικός δείκτης αναφοράς DAX σημείωσε αύξηση 0,5%. Στο +1% ο CAC του Παρισιού. Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Δουβλίνου παραμείνουν κλειστά σήμερα 2 Ιανουαρίου.

Η Κροατία άνοιξε το νέο έτος με δύο ιστορικές αλλαγές, καθώς το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάχθηκε τόσο στη ζώνη Σένγκεν χωρίς σύνορα της ΕΕ όσο και στο κοινό νόμισμα του ευρώ.

naftemporiki.gr

Δείτε με μια ματιά τις αγορές εδώ

Read Original