Χρηματιστήρια: Πιέσεις στις αγορές στον απόηχο των εξαγγελιών της Fed

1 year ago 54

Με ήπια πτώση 0,4% στις και τις 1.044 μονάδες κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να υποχωρούν 0,92%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,3%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell και της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης σημείωσε πτώση 0,8%, με τις τράπεζες να ηγούνται των απωλειών και να σημειώνουν πτώση 2,3%.

Η Fed έσφιξε ώσπου κάτι έσπασε: Τώρα τι;

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε ράλι την Τρίτη και κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης της Τετάρτης πριν κλείσει 0,2% χαμηλότερα. Οι μετοχές των κατασκευών σημείωσαν πτώση 2% και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες υποχώρησαν κατά 1,4%, αν και οι μετοχές της τεχνολογίας αντιστάθηκαν στην τάση και σημείωσαν άνοδο 0,6%.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη και εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική κρίση. Ανέφερε επίσης ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.

Εν τω μεταξύ στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, κατά 50 μονάδες βάσεις οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 1,5%.

Η τελευταία αύξηση επιτοκίων είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών και έρχεται στον απόηχο των προβλημάτων της Credit Suisse που οδήγησαν στην εξαγορά της από την UBS, καθιστώντας την το επίκεντρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

naftemporiki.gr

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

Read Original