Χρηματιστήρια: Περιμένοντας την απόφαση της Fed οι κινήσεις παραμένουν υποτονικές

1 year ago 71

Η ανησυχία για το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης που πιθανά να την χτυπήσει η επιμονή στην πολιτική της σύσφιξης, δεν είναι  η μόνη παράμετρος την εξίσωση των επενδυτικών επιφυλάξεων. Πολλοί ειδοποιούν πως οι διαφορές απόψεων στους κόλπους των αρμοδίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα εμφανιστούν για τελευταία φορά  σήμερα καθώς υπολογίζουν ότι θα σταματήσει η αύξηση των ομοσπονδιακών επιτοκίων.

Στα διεθνή

·        Οι αγορές και η οικονομία δεν είναι σε καμία περίπτωση προετοιμασμένες για το σοκ που θα επιφέρει η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για το χρέος των ΗΠΑ. Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι θα επικρατήσει η λογική, αλλά δεδομένου του τεράστιου πολιτικού χάσματος και των στενών περιθωρίων στη Βουλή και τη Γερουσία, δεν είναι προφανές πώς θα συμβεί αυτό. Όσοι εμπλέκονται στην αντιπαράθεση θα πρέπει «να φοβούνται, να φοβούνται πολύ».

·        Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να επιβάλλουν δασμούς στα ηλιακά πάνελ ως απάντηση στην κινεζική υποστήριξη των παραγωγών τους. Οι δασμοί έχουν καθυστερήσει την ενεργειακή μετάβαση και βλάπτουν την αμερικανική οικονομία χωρίς να βοηθούν την αμερικανική μεταποίηση. Τα μεγάλα έργα ηλιακής ενέργειας αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα εμπόδια χωρίς να προσθέτουν περιττό βάρος.

·        Η Fed πιθανότατα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια κατά 25 bps και θα σηματοδοτήσει ότι θα είναι η τελευταία κίνηση για λίγο. Προσέξτε για τη διχόνοια: Ο Τζερόμ Πάουελ παλεύει με κάποια ρήξη μεταξύ των συναδέλφων του σχετικά με το πώς να χειριστεί τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό, μια πιθανώς επικείμενη ύφεση και τις συνέπειες της τραπεζικής κρίσης. Οι traders έχουν εγκαταλείψει τα στοιχήματα για συνεχόμενες αυξήσεις.

·        Ορισμένοι αναλυτές ειδοποιούν πως  τα δημοσιονομικά δεινά των ΗΠΑ ξεπερνούν τις μάχες για το ανώτατο όριο του χρέους

·        Οι περιφερειακές τράπεζες συνέχισαν να πιέζονται από τις ανησυχίες για χρηματοπιστωτική σταθερότητα, παρασύροντας την ευρύτερη αγορά.

·        Η PacWest και η Western Alliance οδήγησαν σε βαθιές πτώσεις, προκαλώντας πολλαπλές εκτινάξεις  αστάθειας. Οι Charles Schwab, Comerica και Zions υποχώρησαν επίσης. Ο δείκτης KBW Regional Banking έκλεισε σχεδόν 6% χαμηλότερα. Αλλά η πτώση μπορεί να προέκυψε από το ότι  η αγορά που αφομοιώνει τις επιπτώσεις της διαδικασίας για τον έλεγχο των αντιδράσεων από την επίλυση των προβλημάτων  της First Republic.

·       Η τραπεζική αναταραχή, μαζί με μια πιθανή ύφεση και τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό, θα μπορούσαν να διασπάσουν τη διχόνοια στη Fed – η οποία πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 bps για άλλη μια φορά.

·        Οι Δημοκρατικοί της Βουλής εργάστηκαν για να παρακάμψουν τον Πρόεδρο Κέβιν Μακάρθι και τους Ρεπουμπλικανούς ηγέτες με μια διαδικαστική κίνηση που θα μπορούσε να επιταχύνει την ψηφοφορία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους καθώς πλησιάζει η χρεοκοπία των ΗΠΑ. Αλλά η εστίαση στο αδιέξοδο αντί στους κινδύνους των ανεξέλεγκτων μελλοντικών κρατικών δαπανών είναι σαν να «ανησυχείτε για το αν ένα κύμα 30 ποδιών θα βλάψει την προβλήτα όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα τσουνάμι 200 ποδιών μόλις 10 μίλια έξω.

Στην Αθήνα

Είναι η τρίτη ή τέταρτη σύνοδος όπου με το άνοιγμα υπάρχει ένα ξεγέλασμα, πως μπορεί η αγορά να κινηθεί ανοδικά. Όμως στα πρώτα λεπτά γίνεται ξεκάθαρο πως οι πιέσεις θα κυριαρχήσουν για άλλη μια μέρα. Χθες, με πέντε κύματα εντολών πώλησης θέσεων, οι αγοραστές για να απορροφήσουν την προσφορά έδιδαν  όλο και χαμηλότερες τιμές.

Χρειάστηκε να φθάσουμε λοιπόν στις 16:00 και ακόμα δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουμε το κατώτερο μέρας, που φάνηκε πως θα ήταν εκτός απροόπτου γύρω από τις 1076 μονάδες. Επίπεδα τιμών που εμφανίστηκαν στις 14:41 και ξεπεράστηκαν πτωτικά στις 16:20 με εμφάνιση των 1075,66 μονάδων ενώ το ανώτερο οι 1088,5 ήρθε, ως συνήθως, μετά το πρώτο λεπτό.  Η κίνηση του μέσου όρου από τις 13:20 ως τις 16:20 γινόταν ανάμεσα στις 1075,7 και 1078,1 μονάδες, με μέτριους ρυθμούς συναλλαγών. Με αποτέλεσμα την ύπαρξη τζίρου κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων στα 6,7 εκατ.

Δεν είναι ωστόσο οι μέρες και οι συνθήκες τόσο ασαφείς που να δικαιολογούν ζημιές σε ιδιώτες επενδυτές αν και εφόσον επιθυμούν να τοποθετούνται σε νικητές του 2023. Εκτός των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, που αντιμετωπίζονται με μεταβλητότητα στο φρόνημα εξ αφορμής ασυνήθιστων καταστάσεων που αφορούν τράπεζες του εξωτερικού. Τα παράξενα στο φινάλε της συνόδου επιτρέπουν και προτρέπουν για μια περισσότερο επαγγελματική προσέγγιση στην τάση των ημερών. Το ότι αναμένονται οι αποφάσεις των FED EKT δεν δικαιολογεί την ανατροπή της εικόνας στις δημοπρασίες.

Καθώς αυξάνεται η νευρικότητα και μεγαλώνουν οι εκπλήξεις στο ταμπλό της Αθήνας οι εγχώριοι αναλυτές εμπλουτίζουν την προβληματική των επενδυτών και τονίζουν τις αλλαγές που προκαλεί η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Μια παρέμβαση για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) από την Merit Sec. αξίζει αναφοράς: “Από την υπέρμετρη αισιοδοξία στην προσγείωση και από τη θεωρία στον ρεαλισμό. Η πράσινη μετάβαση, αδιαπραγμάτευτη μεν ως στόχος, εξελίσσεται εντέλει σε μία σύνθετη άσκηση με πολλές παραμέτρους, που φαίνεται ότι αγνοήθηκαν. Μία επιπλέον κρίσιμη παράμετρο του όλου ζητήματος ανέδειξε ο ανώτερος διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς Θεόδωρος Τζούρος. Πρόκειται για το χρηματοδοτικό κόστος αυτών των επενδύσεων, το οποίο μπαίνει πλέον σε άλλες βάσεις, ευνοώντας τις συμπράξεις και τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, εις βάρος των μικρών παραγωγών”.

Από την Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν : “Αυτή την εβδομάδα η αγορά θα επικεντρωθεί, πέραν των εταιρικών αποτελεσμάτων, στα προς ανακοίνωση μακροοικονομικά στοιχεία και τις συνεδριάσεις της FED αύριο και της ΕΚΤ την Πέμπτη. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση 25μβ και από τις 2 κεντρικές τράπεζες. Αναμφισβήτητα, οι διεθνείς δέκτες θα δώσουν τον τόνο τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζουμε ότι το εύρος των εκτιμώμενων τιμών προεκλογικά για τον ΓΔΧΑ εντοπίζεται μεταξύ των 1140 και 1030 μονάδων με πιθανότερη την προσέγγιση του κάτω ορίου πριν τις εκλογές”.

O Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο τακτικό σχόλιό του μεταξύ άλλων ανέφερε:

Οι  πωλητές πετυχαίνουν καθημερινά «εύκολες νίκες» οδηγώντας τον  Γ.Δ. χαμηλότερα, με την προηγούμενη εβδομάδα να καταγράφει αρνητικές επιδόσεις μετά από 5 συνεχόμενες ανοδικές. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα της διεθνούς τραπεζικής κρίσης που συντελείται στις ΗΠΑ και αναπόφευκτα οδηγεί τους διαχειριστές σε ρευστοποιήσεις και ελληνικών τραπεζικών τίτλων προσπερνώντας τις ελπιδοφόρες προοπτικές που αυτοί ενσωματώνουν.

Πάντως, η επενδυτική κοινότητα θα αποφασίσει για τη στάση της μετά τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, της Federal και της ΕΚΤ στις 3/5 και 4/5. Με τη Federal να αναμένεται να υλοποιήσει μια μικρή μόνο νέα αύξηση, ύψους 25 μ.β. και να διαμορφώσει ρητορική με την οποία θα εκτιμηθεί ότι ολοκληρώνεται ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων που θα έχουν φτάσει το 5,25% ξεπερνώντας τον πληθωρισμό (στο 5% το Μάρτιο). Πιο δύσκολο είναι το έργο της ΕΚΤ με τα παρεμβατικά επιτόκια στο 3,75% να υστερούν σε σχέση με το 7% του πληθωρισμού του Απριλίου, αλλά την πιστωτική επέκταση να φρενάρει ήδη μετά τις τελευταίες επιτοκιακές αυξήσεις!

Read Original