Χρηματιστήρια: Οι τραπεζικές μετοχές στο κόκκινο – Αλλά ο χρυσός στηρίζει τους δείκτες

1 year ago 55

Σε χαμηλά τριών μηνών διολισθαίνουν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, που δεν φαίνεται να έκαμψε τις ανησυχίες για νέα κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διάσωση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης ήταν κάτι μεταξύ bail in και bail out, αφού από τη μία υπέστησαν ζημιά σε οι κάτοχοι ομολόγων υψηλού ρίσκου (που έχασαν τα πάντα) και οι μέτοχοι (σε μικρότερο βαθμό) και από την άλλη τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και η κυβέρνηση έδωσαν χείρα βοηθείας στη μορφή εγγύησεων και παροχής ρευστότητας. Παρόλα αυτά οι βασικοί δείκτες όχι μόνο έσβησαν τις πρωινές απώλειες, αλλά σκαρφάλωσαν σε θετικό έδαφος με «οδηγό» τους μεγάλους ομίλους εξόρυξης μετάλλων. Και τούτο χάρη στο ράλι του χρυσού, που αναδεικνύεται σε ασφαλές καταφύγιο.

Στις 14:45 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσίαζε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο των μεταλλευτικών να ενισχύεται περίπου 2%, καθώς η τιμή του χρυσού έσπασε το φράγμα των 2.000 δολαρίων η ουγκιά. Ο τραπεζικός δείκτης ωστόσο υποχωρούσε 1,8%, έχοντας περιορίσει τις απώλειές του που νωρίτερα έφτασαν έως και το 6%. Πτώση μεγαλύτερη του 60% κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά οι μετοχές της Credit Suisse, ενώ εκείνες της UBS υποχώρησαν έως και 7,8%. Αναλυτής της Rabobank σχολίαζε στο Reuters πως αυτό που φαίνεται να τρόμαξε τους επενδυτές είναι το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές συντόνισαν την πώληση με δικούς τους όρους και όχι με βάση το «εγχειρίδιο», που είχε διαμορφωθεί στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

UBS – Credit Suisse: Ένας γάμος, 4 κηδείες και νευρικότητα στις αγορές

Η επιλογή να μηδενιστεί η αξία των Additional Tier 1 bond (ΑΤ1) που είχαν ονομαστική αξία 17 δισ. δολαρίων και το βαθύ discount στο αντίτιμο προκάλεσαν ερωτήματα, ως προς το ποιος θα καθορίζει στο εξής ποιος χάνει και ποιος κερδίζει σε μία τραπεζική διάσωση. Οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών ανακοίνωσαν πως στα bail in της Ε.Ε. εξακολουθεί να ισχύει πως πρώτα οι μέτοχοι θα πρέπει να «πληρώνουν» τις ζημιές των τραπεζών που βρίσκονται σε κρίση και μετά οι ομολογιούχοι. «Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έχει προταθεί από το Financial Stability Board μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία αναλαμβάνουν ζημιές οι μέτοχοι και οι πιστωτές (ομολογιούχοι) μία προβληματικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών, ενώ προστίθεται πως: «Αυτή η προσέγγιση εφαρμόστηκε με συνέπεια στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις σε κρίσεις. Τα Additional Tier 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη την ίδια ώρα, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει περιορίσει αισθητά τις απώλειές του. Υποχωρούσε 0,45% ενώ νωρίς το πρωί είχε βρεθεί να καταγράφει πτώση έως και 4%. Nωρίς το πρωί τα ταμπλό των ασιατικών χρηματιστηρίων είχαν δείξει βαθύ κόκκινο και τώρα όλοι περιμένουν να δουν πώς θα ανοίξει η Wall Street. Στις προσυνεδριακές συναλλαγές η μετοχή της First Republic κάνει νέα βουτιά 20,3% με τις απώλειές της αυτόν τον μήνα να φτάνουν το 80%. 

Οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 20,3% στις προχρηματιστηριακές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη, διευρύνοντας μια πτώση άνω του 80% ήδη αυτόν τον μήνα, την οποία πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank που ανάγκασε τους επενδυτές να αναθεωρήσουν την άποψή τους για άλλες τράπεζες με μεγάλες ανασφάλιστες βάσεις καταθέσεων.

Ο γάμος UBS – Credit Suisse δεν σταματά τον πανικό: Ματώνουν οι αγορές

Δείτε με μία ματιά την εικόνα στις αγορές εδώ.

naftemporiki.gr 

Read Original