Χρηματιστήρια: Κέρδη στην Ευρώπη με το βλέμμα στα στοιχεία του ΑΕΠ, σε αρνητικό έδαφος η Αθήνα

1 year ago 51

Με τις πιέσεις -2,3% στις τράπεζες να επιδρούν στη σημερινή συνεδρίαση, η Αθήνα έκλεισε με απώλειες 0,99% και τον Γενικό Δείκτη στις 1.085 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεπέρασαν τα χαμηλά της συνεδρίασης την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν νέα οικονομικά στοιχεία και περισσότερα εταιρικά κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης σημείωνε άνοδο 0,3% στις απογευματινές συναλλαγές μετά από πτώση νωρίτερα στη συνεδρίαση. Οι τράπεζες απώλεσαν την ώθηση της Πέμπτης και υποχώρησαν κατά 1,4%. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οι κατασκευές ηγήθηκαν των κερδών, με άνοδο περίπου 1,4%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,6%, οριακές μεταβολές καταγράφει ο CAC του Παρισιού.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Παρασκευής, ακόμη και όταν το ΑΕΠ της Γερμανίας σημείωσε πτώση την ίδια περίοδο. Μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων είχε προβλέψει τριμηνιαία ανάπτυξη 0,2%.

Η νευρικότητα στον τραπεζικού τομέα επιμένει καθώς περιφερειακή τράπεζα First Republic των ΗΠΑ , η οποία αναζητά στρατηγική ανάκαμψης μετά τη βουτιά της μετοχής της στην είδηση ότι έχασε περίπου το 40% των καταθέσεών της το πρώτο τρίμηνο.

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε πτώση των ετήσιων κερδών σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά και πάλι ξεπέρασε τις προβλέψεις. Η εταιρεία αύξησε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις των φορτηγών και δήλωσε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων θα κυμανθούν στο υψηλό επίπεδο των προβλέψεων.

Στη Wall Street

Ο βιομηχανικός Dow Jones στη Wall Street σημείωσε άνοδο την Παρασκευή, καθώς πλησίασε στο να σημειώσει τον καλύτερο μήνα του από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης blue-chip διαπραγματεύεται 124 μονάδες ή 0,4% υψηλότερα. Ο Nasdaq πρόσθεσε 0,3% με τα κέρδη να είναι συγκρατημένα καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν μια σειρά από εκθέσεις κερδών στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,5%.

Με μόνο τη συνεδρίαση της Παρασκευής να απομένει για τον μήνα συναλλαγών, ο Dow είναι σε ρυθμό να ολοκληρώσει τον Απρίλιο περισσότερο από 2% υψηλότερα. Ο S&P 500 θα καταγράψει μηνιαίο κέρδος 1,2%, ενώ ο Nasdaq είναι σε τροχιά να κλείσει τον μήνα 0,2% χαμηλότερα.

Η ευρύτερη αγορά μπόρεσε να σημειώσει άνοδο την Παρασκευή παρά την πτώση μιας ομάδας μετοχών τεχνολογίας λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Οι μετοχές της Amazon σημείωσαν πτώση άνω του 3%. Η εταιρεία δήλωσε ότι η επιχείρηση cloud επιβραδύνθηκε κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, αν και ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για τα έσοδα του α’ τριμήνου.

Read Original