Χρηματιστήρια: Καθοδικά οι αγορές λόγω αυτοκινητοβιομηχανιών

1 year ago 58

Πιέσεις και απώλειες 0,41% στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.106 μονάδες. Αντοχή στις πιέσεις προσέφεραν οι τράπεζες με κέρδη 0,66%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αφομοιώνουν περισσότερα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,3%, με τις μετοχές των ορυχείων να υποχωρούν κατά 1,1% και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν κατά 4,2%. Υποχωρεί 0,8% ο γερμανικός DAX, ενώ στο -0,36% κινείται ο γαλλικός CAC.

Η πτώση των αυτοκινητοβιομηχανιών ακολουθεί την πτώση της Tesla, καθώς τα αποτελέσματά της έδειξαν μείωση των καθαρών κερδών, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε περαιτέρω μειώσεις τιμών. Ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ κατέστησε σαφές ότι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τα περιθώρια κέρδους σε μια προσπάθεια τόνωση της ζήτησης σε δηλώσεις του την Τετάρτη, στέλνοντας τις μετοχές της Tesla χαμηλότερα.

Η πτώση των τιμών των μετοχών ήρθε παρά τα σταθερά κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών Renault και Volvo . Οι μετοχές της Renault υποχώρησαν κατά 8% αφού ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 29,9% για το πρώτο τρίμηνο, πάνω από τη συναίνεση των αναλυτών, και επιβεβαίωσε τις προοπτικές της για το 2023.

Η μετοχή της φινλανδικής Nokia σημείωνε βουτιά 8,7% στις πρώτες απογευματινές συναλλαγές, αφού τα λειτουργικά της κέρδη για το α’ τρίμηνο ήταν κατώτερα των προσδοκιών.

Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης τις προοπτικές για τα επιτόκια, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκε απροσδόκητα πάνω από το 10% τον Μάρτιο και οι αυξήσεις των μισθών επιβραδύνθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρούν ότι το έργο τους για τον πληθωρισμό έχει τελειώσει.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, καθώς η Wall Street αποτίμησε ένα μικτό πακέτο εταιρικών κερδών, συμπεριλαμβανομένων βέβαια των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της Tesla.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός – Να επιστρέψουμε στον στόχο του 2%

Read Original