Χρηματιστήρια: Ήπια κέρδη στην Αθήνα – Θετικό κλίμα στην Ευρώπη εν όψει Πάσχα

1 year ago 45

Με ήπια κέρδη 0,4% έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα, στις 1.074 μονάδες, συμπληρώνοντας  έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Οι τράπεζες υποχώρησαν 0,6%. Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να σταθμίζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και την πορεία των επιτοκίων ενόψει του τετραήμερου Σαββατοκύριακου του Πάσχα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4% στις απογευματινές συναλλαγές, αποτινάσσοντας μέρος της απαισιοδοξίας που τον οδήγησε σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις οριακών απωλειών. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύεται 0,48%. Στο +0,97% ο FTSE του Λονδίνου.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το πρωί έδειξαν ότι η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% τον Φεβρουάριο, περισσότερο από το αναμενόμενο.

Μια ομιλία του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν στην Κύπρο, την Τετάρτη ενίσχυσε τις προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο, καθώς τόνισε ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων στο μπλοκ εξακολουθεί να αυξάνεται.

Όμως, με τα στοιχεία των ΗΠΑ να υποδηλώνουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται, οι αγορές θεωρούν πιθανό η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Μάιο.

Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 145.000 τον Μάρτιο, γεγονός που έδειξε ότι η αύξηση της απασχόλησης είχε επιβραδυνθεί σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα επίσης με την έκθεση εργασίας στις ΗΠΑ την Τετάρτη έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι ασαφής μετά τις αναθεωρήσεις των προηγούμενων στοιχείων. Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 228.000 για την εβδομάδα που έληξε την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας.

Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν λίγο μετά το άνοιγμα των συναλλαγών. Ο S&P 500 έχανε 0,3%. Ο Dow Jones υποχώρησε 48 μονάδες, ή 0,1%. Ο Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,5%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε στο 3,299%.

Read Original