Χρ. Σταϊκούρας στους Δελφούς: Προϋπόθεση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος η μείωση της φοροδιαφυγής

1 year ago 68

Την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, που σχεδιάζει να ακολουθήσει η ΝΔ την επόμενη 4ετία, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο Delphi Economic Forum. Όπως είπε για να συνεχίσουμε να έχουμε καλές επιδόσεις στην οικονομία απαιτούνται σύνεση, προσοχή, υπευθυνότητα και μελετημένα μέτρα στήριξης και όχι «να μοιράζεται χρήμα με ευκολία και δημοσιονομική ανευθυνότητα».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου, αλλά θα έρθει υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή.

«Θα αυξήσουμε τους μισθούς, θα μειώσουμε τις εισφορές, θα αυξήσουμε το αφορολόγητο και θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος. Η κατάργηση του τέλους θα έρθει υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε περιορίσει ακόμη περισσότερο τη φοροδιαφυγή» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον κατώτατο μισθό

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού και σε ερώτηση για το εάν η αύξησή του έχει μελετηθεί και φέρνει αποτελέσματα, είπε: «Έχουμε αποδείξει την τελευταία 4ετία ότι κάνουμε προσεχτικές και μελετημένες κινήσεις. Επιχειρήσεις και τράπεζες δεν πρέπει να έχουν παράπονο από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε πλήρη εικόνα και των δυνατοτήτων και των αντοχών για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό είναι κοστολογημένες και ρεαλιστικές».

Για τον πληθωρισμό

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθωρισμός είναι επίμονος. «Είμαστε η χώρα με τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, αλλά κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι διψήφιος. Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού» τόνισε, προσθέτοντας ότι «Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική, ώστε να μην δημιουργήσουμε ανάποδες αντιδράσεις με τη δημοσιονομική πολιτική, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική».

Είπε επίσης ότι σε μία χρονιά με πληθωρισμό 10% οι πολίτες πλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ιδιωτικού χρέους υποχώρησε το 2022 στο 62% από 70% το 2018.  Η ελληνική πολιτεία στήριξε γενναία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Read Original