Μία οργανωμένη στρατηγική για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα έχει καθοριστική σημασία στην εδραίωση ενός κλίματος αξιοπιστίας, το οποίο θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Αυτό επεσήμανε πριν από λίγο ο Χρήστος Σταϊκούρας σε σχετική εκδήλωση, που συνδιοργανώνει η EBRD και το υπουργείο Οικονομικών και είναι σε εξέλιξη στη συνεδριακή αίθουσα του Electra Palace.
“Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε χρηματοπιστωτικό κέντρο για τη ΝΑ Ευρώπη” , τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στα 4 βήματα που έχουν ήδη γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.
Τι έχει γίνει για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
- Αναμορφώθηκε και εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης.
- Νομοθετήθηκε ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί έργο ψηφιακής υποδομής με σκοπό την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς, της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας.
- Νομοθετήθηκε η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για το συνεγγυητικό.
- Δράσεις για τη βελτίωση του επιπέδου του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Ελλάδα. Τα προσδοκώμενα αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των πολιτών. ‘
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας η στρατηγική έχει διαμορφωθεί κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βασίζεται στους ακόλουθους 6 πυλώνες.
Οι πυλώνες της στρατηγικής
- Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου της κεφαλαιαγοράς και βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης.
- Θέσπιση κριτηρίων για τη στρατηγική ESG των εταιρειών
- Απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών
- Θέσπιση κινήτρων για ενίσχυση της ζήτησης στην κεφαλαιαγορά
- Προώθηση χρηματοοικονομικής παιδείας
- Θέσπιση φορολογικών κινήτρων. Από 1/1/2024 μειώνεται κατά 50% ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, εναρμονίζεται η φορολογία για όλους τους επενδυτές.
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει θερμά την εμβάθυνση της κεφαλαιακής ένωσης στην Ε.Ε., παράλληλα με τα βήματα για την τραπεζική ένωση.