Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Δρ Τζέκιλ κ. Χάιντ», «Γαστρονόμος», «Κ»

1 year ago 73

Αυτή την Κυριακή μη χάσετε το «Δρ Τζέκιλ και κ. Χάιντ», το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Αριστουργήματα Τσέπης» με πρωτότυπο οδηγό ανάγνωσης. Μαζί στον «Γαστρονόμο» Ιανουαρίου, θα βρείτε τις καλύτερες συνταγές για σούπες, ζωμούς και κονσομέ, ενώ στο «Κ» μιλάμε με τον Κωνσταντίνο Ρήγο και την Κλέλια Ανδριολάτου για ένα νέο, άκρως εκκεντρικό ποπ θέαμα.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Κλασικά αριστουργήματα τσέπης με την «Καθημερινή» – Αυτή την Κυριακή Ρ. Λ. Στίβενσον «Δρ Τζέκιλ και κος Χάιντ»

 «Δρ Τζέκιλ κ. Χάιντ», «Γαστρονόμος», «Κ»-1

Αυτή την Κυριακή, η «Καθημερινή» προσφέρει ένα ακόμα κλασικό αριστούργημα για να σας κρατάει συντροφιά.

Μη χάσετε το «Δρ Τζέκιλ και κος Χάιντ» του Ρ. Λ. Στίβενσον, το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Αριστουργήματα Τσέπης» σε μια ειδική, εύχρηστη έκδοση συνοδευόμενη από βασικά ερμηνευτικά σχόλια για την κατανόηση του κειμένου και της εποχής του συγγραφέα.

Ένα από τα μπεστ σέλλερς της βικτωριανής εποχής, το βιβλίο του Στίβενσον με θέμα έναν ευυπόληπτο γιατρό, τον δρα Τζέκιλ, που πίνοντας ένα ειδικό φάρμακο μετατρεπόταν σε έναν απεχθή εγκληματία, τον κύριο Χάιντ, όχι μόνο σόκαρε την πουριτανική κοινωνία της εποχής, αλλά καθιέρωσε στην Αγγλία ένα από τα βασικά θέματα της γοτθικής λογοτεχνίας: αυτό του διπλού εαυτού.

Ο «Δρ Τζέκιλ και ο κος Χάιντ», λειτουργεί ως καθρέφτης της πραγματικότητας του Λονδίνου του 1885, παρουσιάζοντας ακόμη και εκείνες τις σκοτεινές γωνίες της πόλης που οι Βικτωριανοί αρκούνταν στο να προσποιούνται ότι δεν υπάρχουν, όπως τις φτωχογειτονιές του Ιστ Εντ. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι λίγες μέρες αφού ανέβηκε η πρώτη θεατρική μεταφορά του «Δρ Τζέκιλ και κος Χάιντ» τον Ιούλιο του 1888, ανακαλύφθηκε το πρώτο θύμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη στους δρόμους του Γουαϊτσάπελ. Οι δημοσιογράφοι της εποχής δεν άργησαν να συσχετίσουν τον Χάιντ με τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη και έτσι ο πρωταγωνιστής της παράστασης, Τζέιμς Μάνσφιλντ, αναγκάστηκε να αποσύρει την παραγωγή όσο συνεχίζονταν οι φόνοι τον Οκτώβριο του 1888.

Έτσι, το βιβλίο του Στίβενσον, γεμάτο από σκηνές αστικού τρόμου, έφτασε να γίνει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του 19ου αιώνα.

Αριστουργήματα Τσέπης:

  • 15 Ιανουαρίου: «Δρ Τζέκιλ κος Χάιντ», Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον
  • 5 Φεβρουαρίου: «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», Όσκαρ Ουάιλντ
  • 12 Φεβρουαρίου: «Φρανκενστάιν», Μαίρη Σέλεϊ

Μη χάσετε το Δρ Τζέκιλ κος Χάιντ του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου με την «Καθημερινή».

Γαστρονόμος 15/1: Ένα τεύχος – αφιέρωμα στις σούπες και στα βραστά – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 15 Ιανουαρίου με την «Καθημερινή» συγκεντρώνουμε τις καλύτερες συνταγές για σούπες, ζωμούς και κονσομέ και βγάζουμε γλώσσα στον χειμώνα!

 «Δρ Τζέκιλ κ. Χάιντ», «Γαστρονόμος», «Κ»-2

Ο χειμώνας θέλει βραστά, και τα βραστά τον χρόνο τους. Το αργό μαγείρεμά τους είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, ενώ η απόλαυση του τελικού πιάτου, με τους αχνούς του να γαργαλούν τα ρουθούνια μας, το απόλυτο ηρεμιστικό. Αυτή την αίσθηση θαλπωρής θέλει να μας μεταδώσει ο Γαστρονόμος και να μας ευχηθεί για το 2023 απόλαυση, υγεία και ηρεμία. Γι’ αυτό, στην αυγή της νέας χρονιάς, ετοίμασε μια ειδική έκδοση αφιερωμένη στα βραστά, τις σούπες και τους ζωμούς – τα πιο ζεστά και καταπραϋντικά πιάτα του χειμώνα.

Όλες οι κλασικές συνταγές έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το συλλεκτικό τεύχος: Βραστό μοσχάρι με λαχανικά και πικάντικη σάλτσα μήλου, γίδα βραστή με δάφνη και αρμπαρόριζα, σούπα goulash αλλά και pot-au-feu, τo εμβληματικό πιάτο της γαλλικής επαρχιακής κουζίνας που σιγοβράζει για ώρες μέχρι να γίνει αφρός. Δεν λείπει ούτε το βιετναμέζικο pho, που είναι η ασιατική απάντηση στα ευρωπαϊκά βραστά, ούτε βέβαια και η κοτόσουπα και η ψαρόσουπα, σε ωραίες συνταγές που σίγουρα θα βρουν τη θέση τους στο ρεπερτόριο των οικογενειακών μας συνταγών και θα φτιάχνουμε ξανά και ξανά.

Μαθαίνουμε λεπτομερώς πώς να φτιάχνουμε ζωμούς μοσχαριού, κότας, λαχανικών, ψαριού και γαρίδας, κι έχουμε έτσι έτοιμες τις βάσεις της νοστιμιάς, για όλα τα μαγειρέματά μας. Κάποιοι από αυτούς είναι μπελαλίδικοι και χρονοβόροι, γι’ αυτό κοιτάζουμε να τους ετοιμάζουμε σε μεγάλες δόσεις, για να ξενοιάσουμε και να έχουμε απόθεμα για αρκετό καιρό. 

Στο εστιατόριο Jerar, στη Δάφνη, ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς μαθαίνει τη φίνα τέχνη του κονσομέ. Αυτή η διαυγής σούπα, κρυστάλλινη και καθαρή, θεωρείται η αφρόκρεμα των ζωμών. Διάφανη και με βαθιά νοστιμιά, η επιτυχία της είναι ένα καλό δείγμα των δεξιοτήτων του μάγειρα και είναι ό,τι πιο σοφιστικέ και κλασικό μπορεί κανείς να σερβίρει στο ξεκίνημα ενός καλού δείπνου.

Ακόμα, οι 34 καλύτερες συνταγές για σούπα που έχουν δημοσιευτεί όλα αυτά τα χρόνια στον Γαστρονόμο βρίσκουν τη δική τους θέση στο νέο τεύχος. Κλασικές και παραδοσιακές, έθνικ, βελουτέ, πικάντικες, vegan, εστιατορικές αλλά και για αρρώστους και παιδιά. Από συνταγή για shoyu ramen με κινέζικο λάχανο, μέχρι αμυγδαλόσουπα με μπρόκολο και από αυθεντικό τανωμένο σορβά από Πόντια μαγείρισσα μέχρι θαυματουργή φασολάδα Πηλίου. Μαζί και η απόλυτη κοτόσουπα αυγολέμονο και η μυθική γαλλική μπουγιαμπέσα.

Τέλος, ξεσκονίζουμε την αγορά και βρίσκουμε και σας προτείνουμε τα πιο χρήσιμα σκεύη για τέτοια μαγειρέματα, από μαρμίτες μέχρι σινουά, σε έναν μίνι οδηγό αγορών.

Στον «Γαστρονόμο» που κυκλοφορεί την Κυριακή 15 Ιανουαρίου με την «Καθημερινή»

Πεταλούδες στο στομάχι του Κωνσταντίνου Ρήγου και της Κλέλιας Ανδριολάτου – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

 «Δρ Τζέκιλ κ. Χάιντ», «Γαστρονόμος», «Κ»-3

Γνωστός για το ανατρεπτικό, τολμηρό και απενοχοποιημένο στιλ του, ο δημοφιλής σκηνοθέτης, χορογράφος και διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έρχεται να «αναστατώσει» για ακόμα μία φορά το κοινό με ένα νέο, άκρως εκκεντρικό ποπ θέαμα, που μιλάει για έρωτες, αγάπες, διαψεύσεις, απορρίψεις, κατάθλιψη, απώλειες, εθιστικές ουσίες και ψυχεδελικά ταξίδια. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος και η Κλέλια Ανδριολάτου, μία από τους έξι ηθοποιούς της παράστασης, μιλούν με αφορμή την απρόσμενη συνεργασία τους.

Τι κρύβει το μέλλον; Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της Το μέλλον: Μια πολύ σύντομη εισαγωγή, η ψυχολόγος Τζένιφερ Γκίντλι, μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες στο πεδίο των σπουδών του μέλλοντος, μιλάει στο «Κ» για το τι μας περιμένει. Όχι με κάποια κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά με πιο επιστημονικές μεθόδους.

Manga mania: Αποκλειστικές εικόνες από την Ιαπωνία και το μεγαλύτερο φεστιβάλ μάνγκα του κόσμου, οι οποίες μας ανοίγουν μια χαραμάδα, για να γνωρίσουμε αυτή την παράξενη για εμάς κουλτούρα που γεννήθηκε στις γειτονιές του Τόκιο και κατέκτησε όλο τον κόσμο.

Χορεύοντας με τις αρκούδες: Ο Καναδός φωτογράφος Μάρτιν Γκρέγκους Τζ. πέρασε σχεδόν έναν μήνα με τους πιο επικίνδυνους θηρευτές του Αρκτικού και μοιράζεται μαζί μας τις εικόνες και τις εμπειρίες του.

Ο ροκ γκουρού Ρικ Ρούμπιν είναι πιθανόν ο πιο πετυχημένος παραγωγός όλων των εποχών. Αλλά, όταν βγαίνει από το στούντιο, δυσκολεύεται να καταλάβει πού τελειώνει η τέχνη και πού αρχίζει η ζωή. 

Η έκθεση Τhis current between us δίνει νέα ζωή στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, ένα εντυπωσιακό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Μέσα από τα έργα πέντε τελειόφοιτων και απόφοιτων της ΑΣΚΤ, μιλάμε για τις έννοιες της φθοράς, του μόχθου, της ενέργειας, της μνήμης.

Μια ελάχιστη πρόσοψη, ένας πάγκος ή τραπέζια που μετριούνται στα δάχτυλα, μαζί με γενναίες δόσεις φαντασίας και ευρηματικότητας, χαρακτηρίζουν τα μαγαζιά τσέπης που αγαπάμε στην Αθήνα. Ό,τι τους λείπει σε τετραγωνικά το αναπληρώνουν με έξυπνες ιδέες και ατμόσφαιρα που δύσκολα θα πετύχεις σε μεγαλύτερους χώρους. Στα πιο χαριτωμένα μικρά της πόλης στριμωχνόμαστε για ράμεν, κρασί, σάντουιτς, σούσι και όχι μόνο.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου με την «Καθημερινή»

Read Original