Οι Αυστραλοί συντηρητικοί δήλωσαν σήμερα πως αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης των Εργατικών να περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας, μέσω δημοψηφίσματος, το δικαίωμα των Αβοριγίνων να εκφράζουν τη γνώμη τους για τα ζητήματα που τους αφορούν.
«Δεν πιστεύω πως αυτό εξυπηρετεί το ανώτερο συμφέρον της χώρας μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος Πίτερ Ντάτον, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή του να «τορπιλίσει» το σχέδιο αυτό.
Πρώτοι κάτοικοι της Αυστραλίας, οι Αβορίγινες δεν αναφέρονται στο Σύνταγμα του 1901 και είδαν τα δικαιώματά τους να υφαρπάζονται στη διάρκεια των αιώνων.
Ο Εργατικός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, που εξελέγη πέρυσι, επιθυμεί να υιοθετηθεί μέσω δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος της χρονιάς μια συνταγματική αναθεώρηση που αφορά τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού συμβουλίου των Αβοριγίνων. Το εν λόγω συμβούλιο θα γνωμοδοτεί για τα θέματα που αφορούν αυτή τη μειονότητα.
Ενώ δηλώνει υπέρ μιας αναγνώρισης των αυτοχθόνων λαών στο Σύνταγμα, ο Ντάτον θεωρεί πως με το κυβερνητικό σχέδιο επιδιώκεται «να διαιρεθεί η χώρα».
Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης το 54%
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 54% των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ωστόσο η υποστήριξη αυτή φαίνεται να φθίνει.
Στα τέλη Μαρτίου, ο Αλμπανέζι είχε καλέσει τους Αυστραλούς να έχουν «την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να αποδεχθούν την ιστορία τους» και να επιχειρήσουν να διορθώσουν μια μακροχρόνια αδικία.
Οι Αβορίγινες κατοικούν στην Αυστραλία εδώ και περίπου 65.000 χρόνια, αλλά έχουν υποστεί διάφορες μορφές διακρίσεων, καταπίεσης και καταχρήσεων από την αρχή της βρετανικής αποικιοκρατίας το 18ο αιώνα.
Σήμερα πλήττονται από πιο μεγάλη φτώχεια, χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και μεγαλύτερο ποσοστό φυλακίσεων απ’ ό,τι η πλειονότητα των Αυστραλών.
Η δημιουργία ενός συμβουλευτικού συμβουλίου με την ονομασία «A Voice to Parliament» (Μια φωνή προς το κοινοβούλιο) και η ένταξή του στο Σύνταγμα «θα σημάνει πως ο λαός μας θα ακούγεται και θα λαμβάνεται υπόψη για τα θέματα που τον αφορούν», δήλωσε ο Αβορίγινας γερουσιαστής Πάτρικ Ντόντσον.
Οι Αβορίγινες αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 2% των 26 εκατομμυρίων Αυστραλών.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr