Αβεβαιότητα εξακολουθεί να περιβάλλει το μέλλον της αμερικανικής τράπεζας First Republic, ακόμη μίας από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που βρέθηκαν στη δίνη της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης μετά την πτώχευση της Silvergate και της Silicon Valley Bank.
Η First Republic προσέλαβε την επενδυτική Lazard ως σύμβουλο για να εξετάσει κάθε δυνατότητα, μεταξύ των οποίων την πώληση περιουσιακών στοιχείων της, την πώληση στο σύνολό της ή μια ένεση κεφαλαίου.
Αναλυτές του Bloomberg σχολιάζουν πως η First Republic αρνείται πεισματικά να γίνει το επόμενο θύμα της τραπεζικής κρίσης που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με την πτώχευση δύο περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών.
Η επενδυτική Lazard από κοινού με την JPMorgan Chase θα παρουσιάσει τις δυνατότητες διαφυγής στην αμερικανική τράπεζα, που έχει επίσης προσλάβει για τον ίδιο σκοπό τη συμβουλευτική McKinsey. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαβουλεύσεις που μίλησαν στους Financial Times υπό καθεστώς ανωνυμίας, η διοίκηση της τράπεζας έχει έως τώρα απορρίψει την επιλογή της πώλησής της.
Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του Reuters, η τράπεζα φαίνεται πως εξετάζει την επιλογή πώλησης περιουσιακών στοιχείων της, συμπεριλαμβανομένου μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου της και συρρίκνωσής της. Κι ενώ παραμένει στο τραπέζι η συζήτηση για ενδεχόμενη πώλησή της, η First Republic εξετάζει πρωτίστως τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου.
Τα περιθώρια στενεύουν καθώς η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα οι 11 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ να χορηγήσουν 30 δισ. δολ. στη First Republic δεν έχει κατευνάσει την ανησυχία της αγοράς, με αποτέλεσμα να μην ανακόπτει την πτώση της μετοχής της. Την Τρίτη η μετοχή της τράπεζας σημείωσε άνοδο πάνω από 30% όταν η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει τις μικρές τράπεζες. Χθες, όμως, η μετοχή της υποχώρησε τουλάχιστον 17%, ενώ από την αρχή του μήνα έχει χάσει το 80% της αξίας της και έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα απ’ όλες τις αμερικανικές τράπεζες που κλονίζονται μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.
Η ανησυχία για το μέλλον ακόμη μίας αμερικανικής τράπεζας αφορά κυρίως το μεγαλύτερο ποσοστό της πελατείας της, περίπου τα 2/3 των πελατών της όπως ήταν στα τέλη του περασμένου έτους, των οποίων οι καταθέσεις υπερβαίνουν τα 250.000 δολάρια και επομένως δεν καλύπτονται από το αμερικανικό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, καθώς αυτό προστατεύει τις καταθέσεις μέχρι αυτό το ποσό.
Ανησυχία επικρατεί άλλωστε και σε ό,τι αφορά το μέλλον των μακροπρόθεσμων επενδύσεων της First Republic, όπως και των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της. Οπως τονίζουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times, μεγάλο μέρος από αυτές τις επενδύσεις και από αυτά τα στεγαστικά δάνεια δεν έχουν πλέον παρά μηδαμινή αξία σε σύγκριση με την ονομαστική αξία που είχαν όταν τα αγόρασε η τράπεζα. Αιτία βέβαια είναι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες έχει προβεί η Federal Reserve στη διάρκεια του περασμένου έτους.
Την περασμένη εβδομάδα η First Republic ανακοίνωσε ότι μειώνει τον δανεισμό της και επανεξετάζει τη σύνθεση και το μέγεθος του ισολογισμού της. Από την αρχή του έτους η χειμαζόμενη τράπεζα έχει χάσει περίπου 70 δισ. δολ. από τις καταθέσεις της, οι οποίες ανέρχονταν στα 176,4 δισ. δολάρια.