Υπό εξέταση είναι η δομή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank υπό την προοπτική συμμετοχής της Thrivest, που διενεργεί due diligence στην τράπεζα. Στόχος, να καθοριστούν τα ποσοστά συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στη βάση της νέας συμφωνίας που επιδιώκεται να υπάρξει με τους υποψήφιους νέους επενδυτές μετά την αποχώρηση του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington.
Η «απογείωση»
Η προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας έδειξε να υπονομεύεται μετά τις εξελίξεις σε σχέση με τη μετοχή της Attica Bank που εκτοξεύθηκε τον τελευταίο μήνα πάνω από 300%, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 335 εκατ. ευρώ. Η εκτόξευση της μετοχής μέσα από την περιορισμένη διασπορά των μετοχών της τράπεζας (κάτω του 2%) προκάλεσε προβληματισμό από την πλευρά των υποψήφιων νέων επενδυτών, που θέτουν εμμέσως πλην σαφώς θέμα χειραγώγησης της μετοχής της τράπεζας και την ανάγκη παρέμβασης από την πλευρά των εποπτικών αρχών, προκειμένου να αποφευχθούν κερδοσκοπικές κινήσεις που θα επηρεάσουν τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Αν και η τιμή διάθεσης στο πλαίσιο της ΑΜΚ δεν συνδέεται με τη χρηματιστηριακή τιμή της Attica Bank (η τιμή διάθεσης έχει οριστεί στα 13,50 ευρώ με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων με αναλογία 3,51 μετοχές για κάθε νέα μετοχή της τράπεζας), το ράλι που πραγματοποίησε η μετοχή δυσχεραίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την προοπτική εισόδου των νέων επενδυτών υπό την προοπτική επαναξιολόγησης της δομής της ΑΜΚ.
Τον τελευταίο μήνα η μετοχή της τράπεζας εκτοξεύθηκε πάνω από 300%.
Από την πλευρά των εποπτικών αρχών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διεξάγει έρευνα για την υπόθεση, τα αποτελέσματα της οποίας δεν αναμένονται όμως άμεσα, αλλά σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές η ευθύνη για την αναστολή ή όχι της μετοχής, που προτάσσεται επιτακτικά από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών, βαραίνει τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Οπως σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος, η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Attica Bank θα έπρεπε να είχε προηγηθεί λόγω της μικρής διασποράς, πολλώ δε μάλλον όταν η άνοδος της μετοχής δημιουργεί στρεβλώσεις ως προς την πραγματική αξία της τράπεζας που, όπως είναι γνωστό, είναι υποκεφαλαιοποιημένη.
Η διοίκηση της Attica Bank με χθεσινή ανακοίνωσή της στο Χ.Α. αναφέρει ότι «δεν έχει περιέλθει στην τράπεζα οιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση για εξέλιξη ή γεγονός πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί» και σε ό,τι αφορά την ΑΜΚ παραπέμπει στο συμπλήρωμα του ενημερωτικού δελτίου που, όπως σημειώνει, θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις επόμενες ημέρες.
Το νέο πλάνο
Η διοίκηση της τράπεζας με βάση τη χθεσινή της ανακοίνωση προχώρησε στην υποβολή στην ΤτΕ του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου για την προσεχή 3ετία σε συνδυασμό με την προτεινόμενη στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων. Η στρατηγική προβλέπει τη σταδιακή αποεπένδυση της τράπεζας από ομόλογα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Η προοπτική αποεπένδυσης από ομόλογα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, αφορά τους senior τίτλους των χαρτοφυλακίων Omega και Metexelixis, συνολικού ύψους 1,3 δισ. και 670 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είχαν τιτλοποιηθεί με επενδυτές το Ellington και την Pimco αντίστοιχα. Αμεσα πάντως προωθείται η πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1 αξίας 320 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με υποψήφιους επενδυτές και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα. Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει την επάνοδο σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024.