AT1: Τι είναι τα ομόλογα που «σκότωσαν» οι Ελβετοί – Ποιοι είχαν αγοράσει της Credit Suisse

1 year ago 112

Οι επενδυτές σε έναν πιο ριψοκίνδυνο τύπο ομολόγων της Credit Suisse έχασαν τα πάντα την Κυριακή, αφού οι ελβετικές αρχές μεσολάβησαν για έκτακτη εξαγορά της τράπεζας από την UBS.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε ότι η UBS θα αγόραζε την Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια) — ή περίπου 60% λιγότερο από την αξία της τράπεζας όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι μέτοχοι θα λάβουν το ισοδύναμο μόλις 0,76 ελβετικών φράγκων σε μετοχές της UBS για μετοχές αξίας 1,86 ελβετικών φράγκων της  Credit. Αλλά οι κάτοχοι των ομολόγων «πρόσθετης πρώτης βαθμίδας» (AT1) αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Credit Suisse δεν θα πάρουν τίποτα. Η αξία τους μηδενίστηκε.

Ο David Benamou, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom Alternative Investments, μια γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσίας με έκθεση σε ομόλογα AT1, χαρακτήρισε την απόφαση «αρκετά αιφνιδιαστική, για να μην πω… σοκαριστική». Η ευρωπαϊκή αγορά τέτοιων ομολόγων αξίζει περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg και θα μπορούσε τώρα να περάσει μεγάλη κρίση.

Τι είναι τα ομόλογα AT1;

Τα ομόλογα AT1 είναι επίσης γνωστά ως “contingent convertibles” ή “CoCos”. Δημιουργήθηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 ως ένας τρόπος για τις τράπεζες που κλυδωνίζονται να απορροφήσουν τις ζημίες, καθιστώντας λιγότερο πιθανή τη διάσωση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.

Αποτελούν ένα επικίνδυνο στοίχημα – εάν ένας πιστωτής αντιμετωπίσει προβλήματα, αυτή η κατηγορία ομολόγων μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο ή να διαγραφεί πλήρως.

Επειδή είναι υψηλού κινδύνου, τα AT1 προσφέρουν υψηλότερη απόδοση από τα περισσότερα άλλα ομόλογα που εκδίδονται από δανειολήπτες με παρόμοιες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, καθιστώντας τα δημοφιλή στους θεσμικούς επενδυτές.

Ποια είναι η διαμάχη;

Δεν είναι η απομείωση των ομολόγων AT1 της Credit Suisse που συγκλόνισε τους επενδυτές, αλλά το γεγονός ότι οι μέτοχοι της τράπεζας θα λάβουν κάποια αποζημίωση ενώ οι ομολογιούχοι δεν θα λάβουν τίποτα. Συνήθως, οι κάτοχοι ομολόγων είναι υψηλότερα στην ιεραρχία από τους μετόχους όταν μια τράπεζα πτωχεύει. Αλλά επειδή η κατάρρευση της Credit Suisse δεν ακολούθησε τα βήματα μιας παραδοσιακής χρεοκοπίας, είπαν αναλυτές στο CNN, δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

«Η ιεραρχία των απαιτήσεων παραμένει σε ισχύ στην ΕΕ… δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν οι μέτοχοι και οι κάτοχοι AT1 να μείνουν στο μηδέν», είπε ο Μπεναμού. «Η απόφαση που έλαβαν οι ελβετικές αρχές είναι πραγματικά πολύ περίεργη».

Ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της CMC Markets, δήλωσε στο CNN: «Φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν επρόκειτο για κατάσταση χρεοκοπίας, θεωρήθηκε ότι οι κάτοχοι ομολόγων και AT1 θα ένιωθαν τον πόνο».

Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών της ΕΕ και η Τράπεζα της Αγγλίας κινήθηκαν τη Δευτέρα για να καθησυχάσουν τους επενδυτές των AT1 ευρύτερα ότι θα έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων σε περίπτωση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων.

«Οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι [μετοχές] είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημιές και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείται η διαγραφή των AT1», ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ σε δήλωση. «Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σε ομιλία της τη Δευτέρα ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη είχαν «πολύ περιορισμένη έκθεση» στην Credit Suisse, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ομόλογα AT1. «Δεν μιλάμε για δισεκατομμύρια, μιλάμε για εκατομμύρια», είπε.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι «οι κάτοχοι [AT1s] θα πρέπει να αναμένουν ότι θα εκτεθούν σε ζημίες» όταν μια τράπεζα πτωχεύει σύμφωνα με τη συνήθη κατάταξή τους στην κεφαλαιακή ιεραρχία.

Τι γίνεται τώρα για τους επενδυτές;

Η νομική βάση για τις ζημίες της Credit Suisse μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, μια δικαστική εταιρεία με έδρα το Λος Άντζελες, δήλωσε τη Δευτέρα ότι συγκέντρωσε μια ομάδα δικηγόρων που συζητούσαν επιλογές με τους κατόχους ομολόγων AT1 της Credit Suisse. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχουν οι νομικές διαμάχες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η τραπεζική χρηματοδότηση μέσω των AT1 θα ακριβύνει αισθητά στο προσεχές μέλλον.

Ποιοι έχουν έκθεση σε αυτά

Η Pacific Investment Management Co. και η Invesco Ltd. είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους των λεγόμενων ομολόγων Additional Tier 1 της Credit Suisse, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Pimco, με έδρα το Newport Beach, στην Καλιφόρνια, είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος των ομολόγων AT1 του ελβετικού πιστωτικού ιδρύματος με περίπου 807 εκατομμύρια δολάρια – σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα και δεν είναι εξουσιοδοτημένο να μιλήσει δημοσίως. Το Reuters αναφέρεται σε μικρότερο ποσό, της τάξης των 340 εκατ. δολαρίων.

Η Pimco κατέχει επίσης σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια τραπεζικών ομολόγων της Credit Suisse, μερικά από τα οποία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25 σεντς στο ευρώ τη Δευτέρα σε σύγκριση με τα επίπεδα της Παρασκευής. Αυτό μπορεί να έχει αντισταθμίσει ορισμένες από τις απώλειες από την έκθεσή της στο AT1.

Κατά τα άλλα, η Invesco κατέχει περίπου 370 εκατομμύρια δολάρια από το χρέος AT1 της Credit Suisse, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η έκθεση της BlackRock Inc. στο AT1 στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν περίπου 113 εκατομμύρια δολάρια. Η BlackRock μείωσε ορισμένες από τις συμμετοχές της τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Οι εκπρόσωποι της Pimco και της BlackRock αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Invesco δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Bloomberg για σχόλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN, Bloomberg

Read Original