Apple: Επεκτείνει την κινεζική λογοκρισία για χρήστες Χονγκ Κονγκ

1 year ago 81

SecNews

27 Ιανουαρίου 2023, 13:08

Η Apple επέκτεινε τα μέτρα λογοκρισίας της Κίνας σε χρήστες από το Χονγκ Κονγκ καθώς κάποιοι ιστότοποι έχουν μη επαληθευμένες πληροφορίες.

Το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Safari της Apple περιέχει ορισμένες λειτουργίες που διασφαλίζουν ότι οι χρήστες δεν έχουν πρόσβαση σε επικίνδυνους ιστότοπους. Στην Κίνα, αυτά τα φίλτρα ρυθμίζονται από την Tencent – μια κινεζική εταιρεία – η οποία περιλαμβάνει ακραία λογοκρισία του περιεχομένου. Τώρα η Apple αύξησε κρυφά τα μέτρα λογοκρισίας της από την ηπειρωτική Κίνα στους καταναλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

Μετά από ανάλυση του The Intercept, οι χρήστες του διαδικτύου στο Χονγκ Κονγκ λαμβάνουν πλέον προειδοποιήσεις όταν επιχειρούν να επισκεφθούν συγκεκριμένους ιστότοπους. Αυτή η προειδοποίηση αποκαλύπτει ότι ο ιστότοπος έχει μπλοκαριστεί για την προστασία των χρηστών, χωρίς να παρέχει περισσότερες πληροφορίες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν σχετικά απεριόριστη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Κίνα, αλλά αυτό άλλαξε μετά την ψήφιση ενός νέου νόμου για την ασφάλεια πέρυσι – ρίχνοντας μεγαλύτερη λογοκρισία στη χρήση του διαδικτύου στο Χονγκ Κονγκ.

Δείτε επίσης: Apple: Θα καθυστερήσει την παραγωγή των WiFi chips

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καταιγιστικές εξελίξεις για τον Alexander Vinnik

SecNewsTV 1 Αυγούστου, 7:56 πμ

12o Infocom Security 2022 - Παρουσιάσεις και συνεντεύξεις

SecNewsTV 7 Ιουλίου, 10:27 μμ

Ζωη Κωνσταντοπούλου: Εξελίξεις στο ΣΤΕ για τον Mr Bitcoin

SecNewsTV 18 Μαΐου, 1:06 μμ

Giannis Andreou LIVE : Crypto, NFT, Metaverse προβλέψεις

SecNewsTV 3 Μαρτίου, 12:57 πμ

LIVE: GoldDigger credential detection & PinataHub platform

SecNewsTV 29 Ιανουαρίου, 1:24 πμ

LIVE : SocialTruth project - Το σύστημα εντοπισμού fake news

SecNewsTV 1 Οκτωβρίου, 12:54 πμ

 Επεκτείνει την κινεζική λογοκρισία για χρήστες Χονγκ ΚονγκApple: Επεκτείνει την κινεζική λογοκρισία για χρήστες Χονγκ Κονγκ

Στις 30 Δεκεμβρίου, ο μηχανικός λογισμικού και πρώην υπάλληλος της Apple Chu Ka-cheong παρατήρησε ότι ορισμένοι ιστότοποι όπως το GitLab (μια πλατφόρμα κώδικα ανοιχτού κώδικα) είχαν γίνει απρόσιτοι. Το Safari ανέφερε ότι ο λόγος για αυτό ήταν μη επαληθευμένες πληροφορίες μέσα σε αυτές τις συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόσβαση στο GitLab αποκαταστάθηκε τελικά μετά την αποκάλυψη του περιορισμού του. Ωστόσο, ούτε η Apple ούτε η Tencent έδωσαν εξηγήσεις για τον λόγο για τον οποίο είχε αποκλειστεί εξαρχής ο συγκεκριμένος ιστότοπος. Παρόλο που η πρόσβαση έχει έκτοτε αποκατασταθεί, δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άλλοι ιστότοποι επηρεάστηκαν ή ακόμη και γιατί η λογοκρισία της Κίνας επεκτάθηκε μέχρι το Χονγκ Κονγκ χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.

Αυτό δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την προθυμία της Apple να υποκύψει στα αιτήματα των κινεζικών αρχών, παρά την προώθηση της ασφάλειας και της προστασίας ως θεμελιώδους χαρακτηριστικού όλων των προϊόντων και υπηρεσιών της.

Η Apple έχει εκφράσει έντονα τη δέσμευσή της για το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής- δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για τους Κινέζους πελάτες.

Ως κινεζική εταιρεία, η Tencent είναι φυσικά υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τους νόμους και τους κανονισμούς της Κίνας.

 Επεκτείνει την κινεζική λογοκρισία για χρήστες Χονγκ ΚονγκApple: Επεκτείνει την κινεζική λογοκρισία για χρήστες Χονγκ Κονγκ

Δείτε επίσης: Apple Mac Mini M2 Pro review: Έφτασε το νέο μοντέλο!

Αυτό που θα πρέπει να μας εκπλήσσει και να μας προβληματίζει είναι η επιλογή της Apple να συνεργαστεί με την Tencent προκειμένου να φιλτράρει τις διευθύνσεις ιστού για τους χρήστες του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον Jeffrey Knockel από το Παρατηρητήριο Ψηφιακής Προστασίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Άλλες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τη Βόρεια Αμερική αρνήθηκαν το αίτημα του Χονγκ Κονγκ να υποβάλουν τους πολίτες τους σε φιλτράρισμα με βάση την Κίνα, ωστόσο η Apple επέλεξε το αντίθετο.

Εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο το γιατί το GitLab συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Tencent με τους ιστότοπους “ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών” και αν η Apple είναι η αιτία για την απότομη αφαίρεσή του.

Η Apple, Inc. έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στο παρελθόν για συνθηκολόγηση με καταπιεστικά καθεστώτα. Οι αλληλεπιδράσεις του Tim Cook με κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ περιλάμβαναν επίσης την αντιμετώπιση των προβληματικών ζητημάτων λογοκρισίας της Κίνας.

Το 2020, η Apple προσπάθησε να επιβάλει τη στάση της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, ανταποκρινόμενη στις πιέσεις των επενδυτών. Δήλωσε επίσης ότι θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αφαίρεση εφαρμογών από το App Store της. Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις αυτές, δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε.

Εν ολίγοις, η απόφαση της Apple να επεκτείνει τη λογοκρισία για τους χρήστες στο Χονγκ Κονγκ είναι ανησυχητική για πολλούς λόγους. Όχι μόνο καταδεικνύει την προθυμία της εταιρείας να συνεργαστεί με καταπιεστικά καθεστώτα, αλλά δημιουργεί επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: 9to5mac.com

SecNews

Read Original