«Πολύ ανήσυχη» δηλώνει η Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξαιτίας του νέου νόμου που σκοπεύει να περάσει η Μεγάλη Βρετανία με σκοπό να περιορίσει τη μετανάστευση στα εδάφη της. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, κάθε άνθρωπος που φτάνει στη χώρα με μικρή βάρκα –τυπικό μέσο το οποίο χρησιμοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες που διασχίζουν τη Μάγχη με κατεύθυνση το νησί– και συλλαμβάνεται χωρίς τα απαραίτητα νομικά έγγραφα, θα απελαύνεται και θα του απαγορεύεται να εισέλθει ξανά στη χώρα.
«Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με κατάργηση του δικαιώματος στην ασυλία», αναφέρει η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, λίγο μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων της βρετανικής κυβέρνησης. Επιπλέον, η Υπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα αποτελούσε «σαφή παραβίαση» της σύμβασης του 1951 για τους πρόσφυγες, η οποία ορίζει ως πρόσφυγες εκείνους που αναζητούν καταφύγιο για να γλιτώσουν από διώξεις και τους δίνει το δικαίωμα να μην αποστέλλονται πίσω στην πατρίδα τους σε περίπτωση κινδύνου, εκτός από ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως το βαρύ ποινικό παρελθόν. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις δεν έχουν καμία δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στα απαιτούμενα διαβατήρια ούτε σε βίζες. Δεν υπάρχουν ασφαλείς και “νόμιμες” διαδρομές στη διάθεσή τους. Η απαγόρευσή τους από το να έχουν πρόσβαση σε άσυλο υπονομεύει τον ίδιο τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε η σύμβαση για τους πρόσφυγες», προστίθεται στην ανακοίνωση της Αρμοστείας.
Πυρά εναντίον του νέου νομοσχεδίου έρχονται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Σούνακ συναντά τον Μακρόν για να του ζητήσει συγχρηματοδότηση περιπολιών στη Μάγχη.
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ιλβα Γιόχανσον, δήλωσε στο Politico ότι η ίδια είχε προσωπική συνομιλία με τη Μπρέιβερμαν, κατά την οποία της κατέστησε σαφές πως θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», ενώ η κυβέρνηση Σούνακ επιμένει ότι ο νόμος παραμένει εντός του πλαισίου της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διατείνεται ότι ο περιορισμός της μετανάστευσης είναι ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή για τη χώρα.
Τα σχόλια της Γιόχανσον ενισχύουν την αντίληψη πολλών πως οι υπουργοί αναμένουν ότι το νομοσχέδιο θα καθυστερήσει λόγω νομικών προσφυγών και μπορεί να είναι μια κυνική προσπάθεια να προκληθεί ένταση με τους Εργατικούς ενόψει των γενικών εκλογών. Η Μπρέιβερμαν έγραψε στην πρώτη σελίδα του νομοσχεδίου ότι δεν ήταν σε θέση να κρίνει εάν οι διατάξεις ήταν «συμβατές με όσα προβλέπει η σύμβαση για τα δικαιώματα των προσφύγων».
Η παρέμβαση της Ευρωπαίας επιτρόπου ήρθε ενώ ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ταξιδεύει για το Παρίσι, όπου θα συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη διμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας ύστερα από πέντε χρόνια, κατά την οποία αναμένεται ότι θα συζητήσουν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και ακτοφυλακής και τον τρόπο χρηματοδότησής τους.
Ο Σούνακ δήλωσε πως θα ζητήσει από τον Μακρόν εγγυήσεις ότι η Γαλλία θα πληρώνει για τις ακτοπλοϊκές περιπολίες ώστε να συμμετέχει ενεργά στο να εμποδίζουν τις βάρκες από το να διασχίζουν τη Μάγχη.