Ανεβαίνει ο πήχης για την ανάπτυξη

1 year ago 86

Ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5% -από 2,3% που θα είναι ο νέος στόχος για τη φετινή χρονιά- θα προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2024 που θα καταθέσει στην Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση την Κυριακή.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο πήχης για το πρωτογενές αποτέλεσμα θα παραμείνει στο 0,7% για φέτος και θα ανέβει στο 2% για το 2024, ενώ αναθεωρείται και ο στόχος για τον δείκτη της ανεργίας, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί για φέτος στο 11,8%. Το κρίσιμο ποσοστό του 10% -το οποίο οδηγεί και στην επαναφορά των τριετιών για τους δικαιούχους του κατώτατου μισθού- τοποθετείται χρονικά στο 2025, ενώ η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 162% για φέτος ώστε να υποχωρήσει κάτω από το 155% το 2024 και κάτω από το 140% το 2026.

Το «βασικό σενάριο»

Δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να βρίσκεται επίσημα από το περασμένο Σάββατο σε προεκλογική περίοδο, θα περιλαμβάνει μόνο το «βασικό σενάριο» για την εξέλιξη των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών για την περίοδο μέχρι και το 2026. Δηλαδή θα αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις προτάσεων αλλαγών στην οικονομική πολιτική. Τα σχέδια
που θα χαράξει και θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση ασφαλώς και θα επηρεάσουν την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών και για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, αλλά η εξέλιξη που προβλέπεται με τα σημερινά δεδομένα είναι αυτή που θα αποτυπωθεί στο ελληνικό κείμενο που θα δημοσιευτεί την Κυριακή μαζί με τα αντίστοιχα όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Ιδιαίτερης βαρύτητας

Τα φετινά προγράμματα σταθερότητας αποκτούν μια ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς θα δημοσιευτούν ενώ θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται και ο στόχος είναι η αναθεώρηση να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, ώστε να έχουμε πλήρη εφαρμογή από το 2025, ύστερα από ένα «μεταβατικό» 2024. Εκτιμάται όμως ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2% για το 2024 θα βοηθήσει την Ελλάδα στο να προσαρμοστεί πιο εύκολα στη νέα πραγματικότητα που θα δημιουργήσει το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η αναθεώρηση του φετινού στόχου της ανάπτυξης στο 2,3%, από 1,8%, θα «δικαιολογηθεί» με τη μείωση των τιμών της ενέργειας, που ήδη επιδρά θετικά στο ΑΕΠ, με την αύξηση των επενδύσεων, αλλά και με τη διατήρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά την αύξηση των τιμών, η οποία αποτυπώνεται με αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις ΦΠΑ (σ.σ.: καλύτερη εικόνα θα υπάρχει στο τέλος του μήνα με την υποβολή των δηλώσεων του πρώτου τριμήνου από το σύνολο των επαγγελματιών της χώρας). Επίσης, η αύξηση των επενδύσεων θα «δικαιολογήσει» και τον στόχο για ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5% που θα προβλεφθεί για το 2024. Η ανάπτυξη θα φέρει και την αναθεώρηση του στόχου για την πορεία της ανεργίας σε κάτω από 12% φέτος (πιθανότατα 11,8%) και κάτω από 11% το 2024. Στο 2025 τοποθετείται η επίτευξη του πολυπόθητου στόχου για μέσο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του 10%.

Read Original