Αλβανικές συμμορίες παρακολουθούσαν με κάμερες τις κινήσεις της αστυνομίας

1 year ago 66

Αστυνομικές δυνάμεις της Αλβανίας αφαίρεσαν περισσότερες από 500 τηλεχειριζόμενες κάμερες που φέρεται να είχαν εγκατασταθεί από συμμορίες για την παρακολούθηση πολιτών αλλά και της αστυνομίας, «σε ένα σκάνδαλο που αναδεικνύει τη δύναμη των εγκληματικών κυκλωμάτων στη μικρή βαλκανική χώρα» σχολιάζουν οι Financial Times.

Περίπου οι μισές από τις κάμερες ήταν τοποθετημένες στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα, και εντοπίστηκαν στο πλαίσιο έρευνας για την πυροδότηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού κοντά στο σπίτι ενός αστυνομικού, στην πόλη Σκόδρα της βόρειας Αλβανίας.

Η δράση και η επιρροή των συμμοριών έχει αναφερθεί ως ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους Αλβανοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και μεταναστεύουν σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Η αστυνομία αποσυναρμολόγησε κάμερες που είχαν τοποθετηθεί σε στύλους ηλεκτροδότησης, στον δρόμο, «για τη συλλογή πληροφοριών για εγκληματικούς σκοπούς», ανέφερε η αλβανική αστυνομία στην ανακοίνωσή που εξέδωσε την Τρίτη. «Οι κάμερες που είχαν εγκατασταθεί από άτομα ή εγκληματικές ομάδες είχαν επίσης ως στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις της αστυνομίας».

Συμμορίες χρησιμοποιούσαν τις τηλεχειριζόμενες κάμερες για να παρακολουθούν αντίπαλες συμμορίες, αλλά και τις κινήσεις της αστυνομίας, «ώστε να προλαβαίνουν τις διωκτικές αρχές», σύμφωνα με έκθεση του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, που επικαλείται μαρτυρίες ντόπιων για «τους εκβιασμούς, τις απειλές και τον φόβο» που προκαλούσαν οι συμμορίες.

«Μας κατηγορούν επειδή δεν αναλαμβάνουμε δράση και μας κατηγορούν επίσης όταν αναλαμβάνουμε δράση», ήταν το πρώτο σχόλιο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για το σκάνδαλο. «Το γεγονός ότι η αστυνομία ενήργησε σε αυτό το θέμα, που αποτελεί πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, σημαίνει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και εστιάζει σε αυτό», πρόσθεσε ο Ράμα, αποκαλύπτοντας ότι δεν ήταν όλες οι κάμερες συνδεδεμένες με εγκληματικά δίκτυα και πως «ορισμένες προορίζονταν για ατομική χρήση, αν και όχι νόμιμη».

«Ξέπλυμα χρημάτων στα Τίρανα»

Στον απόηχο των αποκαλύψεων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Δικαιοσύνης Άλντο Μπούμτσι δήλωσε ότι εγκληματικές ομάδες είχαν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών και ξέπλεναν χρήματα στα Τίρανα.

Ο Μπούμτσι επεσήμανε ότι τα αλβανικά καρτέλ ναρκωτικών απασχολούν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα για την καλλιέργεια μαριχουάνας, «χρησιμοποιώντας τα χρήματα, τις διασυνδέσεις και τους δεσμούς με τη Δυτική Ευρώπη, για τη λειτουργία ενός παγκόσμιου δικτύου λαθρεμπορίου ηρωίνης και κοκαΐνης».

Ο Ράμα αμφισβήτησε τα σχόλια του Μπούμτσι απαντώντας ότι η καλλιέργεια κάνναβης «έχει μειωθεί δραστικά» στην Αλβανία και πως «οι επιτυχημένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους (…) καταδεικνύουν την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του διεθνούς αλλά και του εγχώριου εγκλήματος».

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επικρίνει την Αλβανία, η οποία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, για μία πρόταση νόμου που θα προσέφερε αμνηστία για καταθέσεις έως 2 εκατομμυρίων ευρώ σε αλβανικές τράπεζες. Το νομοσχέδιο προέβλεπε πως δεν θα επιβάλλονταν κυρώσεις και οι σχετικές καταθέσεις θα φορολογούνταν σε ποσοστό έως και 10%.

Μια περσινή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι τα Τίρανα θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, αυστηροποίηση των κανονισμών κατά του «ξεπλύματος», και περιορισμό της επιρροής που ασκεί το οργανωμένο έγκλημα.

«Τα βίαια εγκλήματα στην Αλβανία συνδέονται συχνά με το οργανωμένο έγκλημα», ανέφερε. «Δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομία και δημοσιογράφοι έχουν υποστεί εκφοβισμό».

Πηγή: Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original