«Ακριβό χρήμα»: Τροχοπέδη στην ανάπτυξη, απειλή για νέα κόκκινα δάνεια

1 year ago 185

Πλήθος αρνητικών παρενεργειών στην ελληνική οικονομία (και στην Ευρωζώνη), με κοινή συνισταμένη το φρένο στην ανάπτυξη, προκαλούν οι απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με το βασικό να σκαρφαλώνει στο 3% και έπεται συνέχεια.

Το «ακριβό χρήμα» έχει ήδη αυξήσει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων κατά περίπου 30%. Έχει προβληματίσει τους κατασκευαστές και τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στα στοιχεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Εντείνει την ανησυχία για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια, ενώ δημιουργεί εμπόδια στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, τουλάχιστον αυτών που δεν θα προχωρήσουν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ακριβό χρήμα επιδρά και στην ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο. Το νόμισμα «σκλήρυνε» από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να ανεβάζει ταχύτατα τα επιτόκια. Το αν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό, εξαρτάται από τη σκοπιά που το βλέπει κάποιος.

H αύξηση των επιτοκίων έχει περιορίσει τη ζήτηση για νέα δάνεια και αυτό αποτυπώνεται και στην οικοδομή.

Ο εξαγωγέας βλέπει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των προϊόντων του να μειώνεται, καθώς αλλιώς είναι να πουλά σε χώρες εκτός Ευρωζώνης με το ευρώ στο 0,95 έναντι του δολαρίου και αλλιώς να φτάνει η ισοτιμία στο 1,1.

Τουλάχιστον «συγκρατούνται» οι τιμές λιανικής των καυσίμων. Οι οδηγοί θα πλήρωναν ήδη πάνω από 2 ευρώ το λίτρο την αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης αν δεν είχαμε την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το «ακριβό χρήμα» δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι αποδόσεις των ομολόγων ήδη έχουν ανέβει πάνω από το 4% -η χώρα δανείστηκε με 4,27% προ ημερών-, ενώ κάθε έκδοση εντόκου γραμματίου γίνεται και «ακριβότερη».

H αύξηση των επιτοκίων έχει περιορίσει τη ζήτηση για νέα δάνεια από τα νοικοκυριά και αυτό αποτυπώνεται ήδη και στην οικοδομική δραστηριότητα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα «φρενάρει» και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς πέραν της κτηματαγοράς, καθώς προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν στέλνει κανένα καθησυχαστικό μήνυμα ότι έχουμε πιάσει την κορυφή.

Ομόλογα – ισοτιμία

Η χθεσινή ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων βρήκε την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 4%, ενώ πτωτικά κινήθηκαν όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Στην πράξη βέβαια η χώρα δανείζεται ακριβότερα, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις εκδόσεις των ομολόγων όσο και στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων.

Όσον αφορά την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, χθες διαμορφώθηκε στο 1,09 από 0,95 τον Σεπτέμβριο. Χωρίς αυτή την ανατίμηση του ευρώ με το δολάριο κατά 15% σε αυτούς τους πέντε μήνες, το λίτρο της αμόλυβδης θα κόστιζε περίπου 2,2 ευρώ, αντί για 1,9 ευρώ που κοστίζει σήμερα.

Read Original