ΑΕΚ: Ο Αλμέιδα, ο Πινέδα, ο Χουάνγκ και το εύστοχο μάτι του Αργεντινού κόουτς

1 year ago 79

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ 17.01.2023 | 10:43

Η ικανότητα του Ματίας Αλμέιδα να ξεχωρίζει τους παίκτες που θέλει και η μελέτη που κάνει για κάθε ποδοσφαιριστή που ενδιαφέρει στην ΑΕΚ, αποτελούν το εχέγγυο για την περαιτέρω ευστοχία στις μεταγραφικές αναζητήσεις.

Όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια ενίσχυσης της ΑΕΚ ενόψει της τρέχουσας σεζόν ώστε σήμερα να μιλάμε για τη θαυμαστή ευστοχία της Ένωσης στις μεταγραφές, ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και προσπάθειας. Υπήρχε όμως εκεί ο άνθρωπος που ήξερε τι ήθελε, γνώριζε τι έψαχνε κι έδινε τις σωστές κατευθύνσεις ώστε το αρμόδιο επιτελείο να κινηθεί αποτελεσματικά.

Ο Ματίας Αλμέιδα, έχοντας πρώτα μετρήσει μέσα από πολλή μελέτη τις δυνατότητες του υπάρχοντος ρόστερ ώστε ουδείς να απαξιωθεί ή να αδικηθεί, ήξερε τι ήθελε προκειμένου να ''χτίσει'' μια ομάδα σύμφωνα με τις ποδοσφαιρικές αντιλήψεις του αλλά και βάσει των ικανοτήτων που είχαν ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και τις οποίες δεν είχαν καταφέρει να παρουσιάσουν μέσα στα γήπεδα. Ξεκινώντας λοιπόν τη δουλειά, είχε αποκρυσταλλωμένη εικόνα για τα χαρακτηριστικά που έπρεπε να αναζητηθούν.

Ο Σέρχιο Αραούχο με τον Λιβάι Γκαρσία

Στις 23/5/2022, το SPORT24 είχε αποκαλύψει το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Ίνμπομ Χουάνγκ. Τότε η Ένωση ενημέρωνε τη Ρούμπιν Καζάν ότι δεν θα ενεργοποιούσε την οψιόν αγοράς του Ντάρκο Γέβτιτς και ρωτούσε τη ρωσική ομάδα αν θα μπορούσε να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για την απόκτηση του διεθνούς Νοτιοκορεάτη μέσου. Ο Αλμέιδα τον ήξερε από τότε που ο Χουάνγκ αγωνιζόταν στο MLS με τη φανέλα του Βανκούβερ και εισηγήθηκε το 'σκάλισμα' της υπόθεσης.

Εν καιρώ πολέμου κατά της Ουκρανίας, η Ρούμπιν συζητούσε για τους πάντες και τα πάντα, καθώς οι περισσότεροι ξένοι παίκτες ήταν φευγάτοι λόγω της κατάστασης στη Ρωσία. Ο ίδιος ο Χουάνγκ, ωστόσο, δεν ήθελε να ακούσει τότε και πολλά για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά πολύ περισσότερο για μια ομάδα που δεν θα έπαιζε καν στην Ευρώπη. Οπότε η ιστορία αυτή δεν προχώρησε για την ΑΕΚ.

Η επιμονή για τον Πινέδα και η επιθυμία για τον Βιτάο

Σήμερα, μέσα από την εικόνα του Νοτιοκορεάτη στον Ολυμπιακό, άπαντες συμπεραίνουμε πόσο εύστοχη ήταν εκείνη η εισήγηση του Αλμέιδα, ασχέτως με το ότι δεν ευοδώθηκε για την ΑΕΚ. Η σελίδα γύρισε γρήγορα και η Ένωση επικεντρώθηκε στον Ορμπελίν Πινέδα, έχοντας νωρίτερα αποκτήσει τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Ποδοσφαιριστή που του παρουσιάστηκε από το μεταγραφικό επιτελείο της ομάδας και τον οποίο όταν ο Αργεντινός μελέτησε, απεφάνθη ότι είχε βρεθεί ο κατάλληλος, καλώντας την ΠΑΕ να κινηθεί άμεσα για να τον κλείσει.

Η υπόθεση του Πινέδα έγινε σήριαλ, η ΑΕΚ έψαξε πολλούς τρόπους για να τον αποκτήσει με καλύτερο καθεστώς από αυτό που τον έχει σήμερα στο ρόστερ της -δηλαδή με έναν 'ξερό' δανεισμό, δίχως οψιόν αγοράς- και ήταν κόντρα στην πολιτική που είχε αποφασίσει να ακολουθήσει. Να μην προχωρά δηλαδή με περιπτώσεις για τις οποίες δεν γινόταν να εξασφαλιστεί η δυνατότητα μελλοντικής απόκτησης ενός παίκτη. Η Θέλτα δεν τον έδινε με άλλο τρόπο, όμως ο Αλμέιδα επέμενε να γίνει το παν ώστε να έρθει με οποιοδήποτε καθεστώς.

Πλέον, όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί. Για πολλούς, ο Πινέδα είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης του πρωταθλήματος, ανεβάζει διαρκώς την απόδοσή του και εξελίσσεται σε σημείο αναφοράς για την ΑΕΚ στην προσπάθειά της να διεκδικήσει τον τίτλο έως το τέλος. Παράλληλα, πιστοποιείται η ικανότητα του προπονητή να ξεχωρίζει τους παίκτες που όχι απλώς είναι καλοί, αλλά και οι οποίοι θα κάνουν αυτό που πρέπει, όπως εκείνος το θέλει. Γι' αυτό και σήμερα επιμένει αντιστοίχως για την απόκτηση του Μπέντζαμιν Κικάνοβιτς από τους Σαν Χοσέ Ερθουκέικς.

Και κάτι ακόμα... Ο Βραζιλιάνος στόπερ Βιτάο, τον οποίο (όπως και τον Πλάνιτς) ο Αλμέιδα ήθελε πολύ στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι, είχε επίσης μια πολύ γεμάτη σεζόν στην πατρίδα του με τη φανέλα της Ιντερνασιονάλ -στην οποία αγωνίζεται ως δανεικός από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ- πιστοποιώντας ότι είναι ένας στόπερ με σημαντική προοπτική. Το αν γίνεται να απασχολήσει ξανά, θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες ημέρες.

Read Original