Πλώρη για νέα ρεκόρ παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα βάζει φέτος η κρουαζιέρα, με τη Θεσσαλονίκη να μπαίνει δυναμικά στον χάρτη, όπως προκύπτει από τις εργασίες του διήμερου 7ου Posidonia Sea Tourism Forum, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική».
Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε από το βήμα του συνεδρίου ο παγκόσμιος πρόεδρος της CLIA (Cruise Lines International Association-Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας) και εκτελεστικός πρόεδρος του τομέα κρουαζιέρας του MSC Group, Pierfrancesco Vago, φέτος οι επιβάτες κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 33 εκατομμύρια παγκοσμίως, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2019, ενώ τα έσοδα από κρουαζιέρα στην Ελλάδα πλησίασαν το 1 δισ. ευρώ το 2022 με 15.000 νέες θέσεις απασχόλησης και το homeporting στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 54%. Κατά τον ίδιο, επίσης, «η Θεσσαλονίκη είναι πλέον στον χάρτη της κρουαζιέρας» και «πλέον αποσκοπούμε στην εδραίωση της παρουσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο και είναι μεγάλη χαρά που η Θεσσαλονίκη μας δίνει την ευκαιρία για ισχυρότερη παρουσία. Η Ελλάδα είναι σημαντική πύλη για την κρουαζιέρα και έχει τη δυνατότητα να προωθηθεί περαιτέρω». Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη συνδρομής από πλευράς της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τις υποδομές στους λιμένες βάσης και το νομικό πλαίσιο για τις κρατήσεις των θέσεων ελλιμενισμού, καθώς επίσης για τη διευκόλυνση των συνοριακών ελέγχων και την έκδοση βίζας προκειμένου να διευκολυνθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθύνων σύμβουλος της Posidonia Exhibitions S.A., Θεόδωρος Βώκου, καλωσορίζοντας τους συνέδρους, επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει νέος προορισμός κρουαζιέρας», ενώ ο εκτελεστικός πρόεδρος του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε. και πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), Θάνος Λιάγκος, έδωσε έμφαση στα 15 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, τον πλούτο Μουσείων και τη μοναδική γαστρονομική και πολιτιστική εμπειρία που προσφέρει η πόλη, όπως βέβαια και ότι η ΟΛΘ Α.Ε. αναβαθμίζει διαρκώς συνεχώς τις υποδομές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων και φέτος αναμένονται 70 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, οι μισές εκ των οποίων με home porting.
Χαρακτηριστική για τη δυναμική του κλάδου, αλλά και της Θεσσαλονίκης σε αυτόν ήταν και η αναφορά του προέδρου της ΟΛΠ Α.Ε., Yu Zenggang, ότι «το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα είναι το επόμενο εξαιρετικά σημαντικό λιμάνι της Ελλάδας στον τομέα της κρουαζιέρας» (μετά τον Πειραιά). Σύμφωνα, δε, με στοιχεία προκρατήσεων που γνωστοποίησε ο επικεφαλής της ΟΛΠ Α.Ε., το 2023 θα γίνουν 800 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ, εκ των οποίων το 80%, δηλαδή 630-650 πλοία, με home porting, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 60% πέρυσι και εξέφρασε βεβαιότητα για επιστροφή της κρουαζιέρας στην κανονικότητα και μάλιστα με αύξηση δραστηριοτήτων.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόαστολος Τζιτζικώστας, γνωστοποίησε ότι έχει προτείνει στους διοργανωτές του Posidonia Sea Tourism Forum τη διορηγάνωση του Φόρουμ εκ περιτροπής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μνημόνιο Συνεργασίας
Στο πλαίσιο του 7ου Posidonia Sea Tourism Forum υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας, από τον πρόεδρο της ΕΛΙΜΕ και εκτελεστικό πρόεδρο του δ.σ. της ΟΛΘ ΑΕ, Θάνο Λιάγκο, και τον πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, Γιώργο Κουμπενά.