5ετές ομόλογο: Το νέο ραντεβού με τις αγορές λίγο πριν την κάλπη

1 year ago 104

Σε μια ταραγμένη χρονιά και την αβεβαιότητα να «χτυπάει κόκκινο» λόγω τραπεζών, υψηλών επιτοκίων και εκλογών, το οικονομικό επιτελείο σπεύδει να «προλάβει» προχωρώντας στη δεύτερη για φέτος έκδοση ομολόγου αυτή τη φορά 5ετούς διάρκειας. Μια ανακοίνωση που ήρθε λίγες ώρες μετά την προκήρυξη των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 21 Μαΐου.

Ήδη από χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους έδωσε εντολή σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς να «τρέξουν» τη συγκεκριμένη έκδοση, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει πιθανότατα σήμερα.

Εκτός από το ύψος του ποσού που θα αντλήσει το Δημόσιο, ζητούμενο παραμένει το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει. Το επιτόκιο θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με τον Μάιο του 2021 οπότε το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει σε μία νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου αντλώντας 3 δισ. ευρώ και επιτόκιο σχεδόν μηδενικό. Τη Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού 5ετους ομολόγου διαμορφώνονταν στο 3,63% καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με την Παρασκευή. Χθες η απόδοση του αντίστοιχου 5ετούς της Ιταλίας ήταν στο 2,55% και της Γερμανίας στο 2,55%.

Η πρώτη έκδοση της χρονιάς

Η πρώτη τολμηρή εμφάνιση στο τακτικό ραντεβού με τις αγορές έγινε με την έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 4,279%, καλύπτοντας το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Στην περίπτωση του το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές μέσω της νέας έκδοσης ανέλθει στα 2 δις. ευρώ, τότε θα έχει καλυφθεί σχεδόν το 80% των φετινών δανειακών αναγκών.

Στις 21 Απριλίου, οι ανακοινώσεις της Eurostat αναμένεται να πιστοποιήσουν αισθητά καλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει αφήσει περιθώριο διαμόρφωσης του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 πλησίον του 1% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό του 2023 για 1,6% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο του έτους, ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 7 δισ. ευρώ,  έσοδα 4,2 δισ. από διάφορες πηγές (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κ.α..) και 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, παραμένει ο στόχος έκδοσης πράσινου ομολόγου, μία ιδέα που υπήρχε από το 2022 όμως δεν υπήρξε η πολιτική απόφαση για την έκδοση του λόγω της αναστάτωσης της αγοράς χρήματος και της έναρξης του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο. Πλέον η έκδοση του τοποθετείται στο 2ο εξάμηνο του 2023.

Επιπρόσθετα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται στα 35 δισ. ευρώ, ικανά να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τρία χρόνια

Read Original