5 προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

1 year ago 79

Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε την ξεχωριστή αυτή ημέρα όπως της πρέπει, προτείνοντας πέντε εξαιρετικά παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Σπύρος Σμυρνήςγράφει:Σπύρος Σμυρνής 31 Μαρτίου 2023

5 προτάσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY) καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου το 1966, με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805). Έκτοτε, μεγάλοι και μικροί αναγνώστες τη γιορτάζουμε κάθε χρονιά, βρίσκοντας την τέλεια αφορμή για να το ρίξουμε στη μελέτη. Φέτος αφού ξεψαχνίσαμε την πρόσφατη βιβλιογραφία, διαλέξαμε 5 εξαιρετικούς τίτλους οι οποίοι θα ενθουσιάσουν τους λιλιπούτειους αναγνώστες και σ’ τους παρουσιάζουμε με την ελπίδα να κάνεις δώρο στο αγαπημένο σου πιτσιρίκι κάποιον εξ αυτών.

Στα παλάτια της Κνωσού του Νίκου Καζαντζάκη (εκδόσεις Διόπτρα)

Μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες στον χώρο του παιδικού βιβλίου είναι: Τα παλάτια της Κνωσού του Νίκου Καζαντζάκη από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ο μεγάλος συγγραφέας αφηγείται τον μύθο του Μινώταυρου, δίνοντας μια συναρπαστική εικόνα του μινωικού πολιτισμού. Οι μικροί αναγνώστες ταξιδεύουν στην Κνωσό της εποχής εκείνης και περιπλανώνται στον λαβύρινθο ενός περιπετειώδους μυθιστορήματος.

Παράλληλα, οι αξίες της ελπίδας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας συνυφαίνονται στην πλοκή, καταδεικνύοντας την καζαντζακική άποψη για την Ιστορία. Τα Παλάτια της Κνωσού είναι κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη αφού θα δώσουν την ευκαιρία στους μικρούς αναγνώστες να ταξιδέψουν στην σπουδαία ιστορία της Κρήτης, με οδηγό μια από τις σημαντικότερες πένες των ελληνικών γραμμάτων.

Πάπιος Ευγένιος ο Ευγενικός της Κέι Ουμάνσκι (εκδόσεις Ψυχογιός)

«Οχ, όχι! Τι συμβαίνει στον πάπιο Ευγένιο τον Ευγενικό; Είναι συνήθως τόσο καλός. Τόσο τρυφερός και φιλικός! Όμως, σήμερα ο Ευγένιος ξύπνησε στραβά. Είναι μουρτζούφλης και γκρινιάρης. Κακόκεφος και αντιπαθητικός. Μπορεί κανείς να του φτιάξει το κέφι;

Αυτή η όμορφη κι αστεία ιστορία δείχνει ότι ακόμα και τα πιο ευγενικά παπιά μπορεί να έχουν μια άσχημη μέρα. (Και δεν πειράζει καθόλου!)» Αυτά θα δεις γραμμένα στο οπισθόφυλλο του Πάπιου Ευγένιου του Ευγενικού, το οποίο δίχως άλλο είναι ένα απολαυστικό παιδικό ανάγνωσμα γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση που αποκαλύπτει μια όμορφη ιστορία σε εξαιρετική εικονογράφηση.

Αλεπός & Υιός, Ουράφτες του Paddy Donnelly (εκδόσεις Ίκαρος)

Κοιτάζοντας το εξώφυλλο του βιβλίου του Paddy Donnelly μπορείς να διαβάσεις τα εξής: «Αυτή είναι η ιστορία του Ρόρι. Ο μπαμπάς του είναι ουράφτης. Και μάλιστα ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ! Ράφτης ουρών δηλαδή, όπως κι ο παππούς του πριν απ’ αυτόν, και ο προπάππους του. Η ραπτική γι’ αυτούς είναι οικογενειακή υπόθεση! Ζώα έρχονται από παντού στο μαγαζί τους για να τους ράψουν μια ουρά, σύμφωνα με τις δικές τους προδιαγραφές και μέτρα.

Όμως, ο Ρόρι βαριέται να ράβει τις ίδιες και τις ίδιες ουρές κάθε μέρα. Έχει στο μυαλό του κάποιες καταπληκτικές ιδέες: ανυπομονεί να σχεδιάσει τις δικές του, φτερωτές, χρωματιστές, χνουδωτές, ουρές. Θα πιστέψει ο μπαμπάς του στις ανατρεπτικές ιδέες του, ώστε να τις προσφέρουν στους πελάτες τους;»

Μια αστεία, χρωματιστή ιστορία, που ενθαρρύνει τους μικρούς αναγνώστες να πιστέψουν στα όνειρά τους, επιτρέποντάς τους να εξερευνήσουν τη δική τους δημιουργικότητα μέσω των εικαστικών μέσων και των ερεθισμάτων του βιβλίου. Πρωτότυπο, ευφάνταστο και πολύ γλυκό το υπέροχο αυτό βιβλίο φτιάχνει έναν υπέροχο κόσμο που θα μαγνητίσει όσους τυχερούς το διαβάσουν.

Θησέας για μια εβδομάδα του Πάμου Ιωαννίδη (εκδόσεις Κέδρος)

Το στόρι του βιβλίου του Πάμου Ιωαννίδη μοιάζει διασκεδαστικό και απολαυστικό: «Όλοι έχουμε κάνει μια ευχή και την έχουμε δει να πραγματοποιείται. Αυτό συνέβη και στον Νικόλα, που προσπάθησε να προσεγγίσει τη συμμαθήτριά του τη Βερόνικα, απέτυχε και βρέθηκε με όλη την τάξη να τον κοροϊδεύει. Ευχήθηκε λοιπόν να εξαφανιστεί, ή να ήταν κάποιος άλλος, γενναίος σαν τον ήρωα Θησέα. Η ευχή του ταξίδεψε ψηλά και έφτασε μέχρι την κορυφή του Ολύμπου. Ο Δίας την άκουσε και, σαν αιώνιο πειραχτήρι, αποφάσισε να την πραγματοποιήσει. Έτσι ο Νικόλας από ντροπαλό παιδί έγινε Θησέας. Για πάντα; Όχι! Μόνο για μία εβδομάδα. Ταξίδεψε από την αρχαία Αθήνα μέχρι το παλάτι του Ποσειδώνα στον βυθό της θάλασσας και ως το παλάτι του Μίνωα στην Κνωσό. Αντιμετώπισε εχθρούς, εμπιστεύθηκε φίλους, αναμετρήθηκε με βασιλιάδες, γνώρισε όμορφες πριγκίπισσες, μονομάχησε με τον τρομερό Μινώταυρο. Πώς όμως θα καταφέρει να επιστρέψει στο σχολείο του;».

Σελίδα τη σελίδα μικροί και μεγάλοι περνούν εξαιρετικά χάρη στην εμπνευσμένη εικονογράφηση του αγαπημένου κομίστα Τόμεκ Γιοβάνη και στο ανατρεπτικό γράψιμο που πλέκει όμορφα την ελληνική μυθολογία με τις παιδικές ανησυχίες δίνοντας ένα μάθημα για τη φίλια και την αγάπη για το σχολείο.

Ο ραφτάκος των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδόσεις Μεταίχμιο)

«Κάποια ρούχα είναι ραμμένα με μεταξωτή κλωστή, άλλα είναι μάλλινα βαριά κι άλλα σαν πέπλα ανάλαφρα. Υπάρχουν όμως και κάποια ρούχα βολικά πολύ, που είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε να μας ζεσταίνουν τον χειμώνα και να μας δροσίζουν το καλοκαίρι. Ποιος ράφτης ξέρει να τα ράβει και πού θα τον βρούμε;». Διαβάζοντας την περίληψη του βιβλίου του Αντώνη Παπαθεοδούλου καταλαβαίνεις ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ έξυπνο παιδικό ανάγνωσμα που θα ενθουσιάσει μικρούς αναγνώστες, αλλά και μεγάλους αφηγητές. Η επετειακή του έκδοση του Ραφτάκου για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την πρώτη του κυκλοφορία έρχεται με πολλά καλούδια όπως τρία έξτρα «σαλόνια» με εκπαιδευτικό υλικό, qr code με ανάγνωση του συγγραφέα, αλλά κι ένα τέλειο δωράκι όπως είναι το επιτραπέζιο φιδάκι των λέξεων. Από εμάς είναι μεγάλο ναι.

Read Original