Ρεκόρ αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο δέχθηκε κατά την περυσινή χρονιά το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), δείγμα ότι οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη πηγαίνουν κόντρα στο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας. Οι κλάδοι της ψηφιακής τεχνολογίας (υγεία, μεταφορές, γεωργία), των μπαταριών αλλά και των ημιαγωγών συγκεντρώνουν τις πιο καινοτόμες και εφευρετικές ιδέες, αφού σε αυτούς τους τομείς σημειώθηκε σημαντική αύξηση αιτήσεων για πατέντες στο ΕPO το 2022.
Συνολικά 193.460 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας υποβλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας από διάφορες χώρες, σημειώνοντας άνοδο 2,5% σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε. Ο αριθμός αποτελεί νέο ρεκόρ, παρότι είχε προηγηθεί αύξηση 4,7% και το 2021. Σύμφωνα με το EPO, o αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας –ένας πρώιμος δείκτης των εταιρικών επενδύσεων για τον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης– αποδεικνύει ότι η καινοτομία παρέμεινε πέρυσι ισχυρή παρά την οικονομική αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο.
Στη σχετική λίστα με τις 50 χώρες που υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις, η Ελλάδα, με 185 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, καταλαμβάνει την 37η θέση, μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 8,9% σε σύγκριση με το 2021 (203). Από την άλλη, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρωτοστατούν υποβάλλοντας στο EPO συνολικά 48.088 διπλώματα ευρεσιτεχνίας το 2022, από 46.712 κατά τη χρονιά που προηγήθηκε (+2,9%), με τη Γερμανία να ακολουθεί με 24.684 αιτήσεις (-4,7%), την Ιαπωνία με 21.576 αιτήσεις για πατέντες (-0,4%), την Κίνα με 19.041 (+15%) και τη Γαλλία, που συμπληρώνει και την κορυφαία πεντάδα, με 10.900 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (+1,9%). Οπως αναφέρει το EPO, οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας από γερμανικές επιχειρήσεις κινήθηκαν μεν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο σημειώνουν πτώση 4,7% σε σύγκριση με το 2021, εξαιτίας της γενικότερης κάμψης που καταγράφουν τομείς όπως οι μεταφορές (περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα), τα ηλεκτρικά μηχανήματα, οι συσκευές, η ενέργεια και τα χημικά. Οι κορυφαίες εταιρείες όσον αφορά τις αιτήσεις τους για πατέντες στο ΕPO ήταν πέρυσι η κινεζική Huawei και ακολούθως οι LG, Qualcomm, Samsung και Ericsson. Η πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει τέσσερις εταιρείες από την Ευρώπη, δύο από τη Δημοκρατία της Κορέας, δύο από τις ΗΠΑ και μία από την Κίνα και την Ιαπωνία. Σημειώνεται πως οι πατέντες δεν ενδιαφέρουν μόνο τις μεγάλες εταιρείες. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι μία στις πέντε αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που υποβάλλονται με καταγωγή την Ευρώπη προέρχεται είτε από μεμονωμένους εφευρέτες είτε από μικρομεσαίες εταιρείες, όσες δηλαδή απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους. Παράλληλα, ένα ποσοστό της τάξεως του 7% προέρχεται από πανεπιστήμια και δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς.